Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Art Film Fest oslávi 20. výročie v znamení svetových filmov

artfilmfest 2012
artfilmfest 2012

Rôznorodý výber toho najpozoruhodnejšieho, čo za posledný rok vzniklo vo filmovom svete, snímky, ktoré sa k slovenským divákom dostanú po prvýkrát, slovenské i české novinky, aj diela s exotickým nádychom vzdialených kontinentov.

To všetko a ešte oveľa viac ponúkne blížiaci sa Art Film Fest, ktorý sa uskutoční od 16. do 23. júna 2012 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.  Medzinárodný filmový festival, ktorý už tradične priťahuje tisíce nadšencov filmu, oslávi okrúhle 20. narodeniny.

“Tešíme sa, že náš festival dosiahol takéto jubileum. S príjemným pocitom môžem zdôrazniť, že Art Film Fest sa stal jasnou, identifikovateľnou a spoľahlivou značkou kvality. Nie je už potrebné k tomu pridávať prívlastky typu najväčší, najvýznamnejší, najobľúbenejší. Festival získal za posledné roky rozmer, ktorý sa už nemusí posúvať za každú cenu,” povedal riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel. 

Filmuchtivá verejnosť sa aj tento rok môže tešiť na diela talentovaných filmárov z celého sveta, ktoré budú súťažiť o Modrých anjelov, trofeje Art Film Festu.

Jedna z divácky najobľúbenejších sekcií, Medzinárodná súťaž hraných filmov. Jedným z ťahákov bude dánsky film Teddy Bear, ktorého režisér Mads Matthiesen získal cenu za réžiu na najznámejšom festivale nazávislých filmov v americkom Sundance.

Medzinárodná súťaž krátkych filmov ponúkne tento rok aj nominanta na Oscara, víťaza ceny BAFTA a festivalu Sundance za najlepší krátkometrážny animovaný film, Ranná prechádzka/A Morning Stroll režiséra Granta Orcharda.

Filmy z nášho kontinentu, ktoré patria k vyhľadávanému tovaru na známych festivaloch, opäť predstaví sekcia Európske zákutia. Jednou z najatraktívnejších snímok sekcie bude francúzska komédia Le Skylab, ktorú režírovala Julie Delpy a stvárnila aj jednu z hlavných úloh. Delpy si môžu diváci pamätať aj ako ako Báthoryčku z filmu Grófka/The Countess, ktorý Art Film Fest premietol v roku 2009. Nová snímka je zábavným príbehom, keď sa 10-ročná Albertina stane svedkom bláznivého rodinného víkendu, keď všetci veria, že sa na nich rúti úlomok rakety. Film získal Zvláštnu cenu poroty na festivale v San Sebastiane.

Zo sekcie Okolo sveta možno vyzdvihnúť najnovší film uznávanej hongkongskej režisérky Ann Hui, ktorá bola členkou poroty Art Film Festu v roku 2010. Jej snímka Jednoduchý život/Tao jie získal na festivale v Benátkach viacero ocenení.

Unikátny výber reprezentatívnych autorských dokumentárnych filmov z českej produkcie  prinesie sekcia Česká radosť. Každoročne populárna sekcia Late Night Show, ktorá je bodkou za každým festivalovým dňom, ponúkne aj tento raz po polnoci filmovú hrôzu či bizarné zvukové efekty.

Najnovšie trendy nezávislého filmu prinesie do festivalových kín divácky príťažlivá sekcia Láska a anarchia. Novinkou programu bude profilová prehliadka najnovších a najlepších anglických filmov v sekcii Focus: Nový britský film. To najzaujímavejšie, čo sa v uplynulom roku „uvarilo“ v ázijskej filmovej kuchyni, prinesie sekcia Prísľuby z východu. Čerešničkou v tohtoročnom programe bude tematická sekcia Pri vychádzaní z kina, ktorú uvádza Art Film Fest pri príležitosti svojho 20. jubilea.

Festivalové projekcie sa uskutočnia v Trenčianskych Tepliciach – v kinostane, v kine Prameň a v Kúpeľnej dvorane, v Trenčíne sa bude premierať v Cinemaxe a Art Kine Metro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu