Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zdeněk Svěrák si na Art Film Feste prevzal Hercovu misiu, rozdával aj autogramy

Zdeněk Svěrák
Zdeněk Svěrák

Hercom sa nikdy stať nechcel a s kamerou sa sprvu nepriatelil. Ale napokon sa stal jedným z najpopulárnejších českých hercov. Zdeněk Svěrák si dnes na Art Film Feste prevzal ocenenie Hercova misia za mimoriadny prínos do hereckého umenia.

Popoludní vlastnoručne pripevnil mosadznú tabuľku so svojím menom vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach. Jeho vystúpenie sprevádzal nadšený potlesk festivalových návštevníkov a fanúšikov.

,,Na začiatku sme ja a kamera boli nepriatelia. Bál som sa jej. Ale potom prišlo iné obdobie. Uvedomil som si, že kamera je ako žena, nemôžete jej klamať, hneď vás prekukne, spozná falošnosť. A tak som sa  pred kamerou správal úprimne, civilne. Prestal som sa jej báť a prijala ma medzi svojich blízkych,” opísal začiatky svojej filmovej kariéry čerstvý držiteľ Hercovej misie Zdeněk Svěrák. Od roku 1969, keď s filmom začínal, nakrútil 70 celovečerných a 10 dokumentárnych snímok.    

Mnohé filmy, v ktorých hrá, aj tie, ktoré ako scenárista napísal, sa stali kultovými. Vytvoril legendárneho českého „hrdinu“ Járu Cimrmana. A pre Česko po desaťročiach priniesol z Hollywoodu Oscara.

Jeden z najtalentovanejších českých hercov a scenáristov sa narodil 28. marca 1936 v Prahe. Pôvodne bol učiteľom českého jazyka, pôsobil aj ako rozhlasový redaktor. K dramatickému umeniu sa dostal ako spoluzakladateľ dnes už kultového Divadla Járy Cimrmana. V roku 1967 spolu s Ladislavom Smoljakom položili „základné kamene“ a vymysleli najväčšieho neexistujúceho českého hrdinu, ktorý žne u publika úspech a už vyše štyri desaťročia vypredáva DJC. Za sebou má Svěrák už 43 sezón v tomto divadle.

,,Celý život pracujem s humorom. Nemusí to byť humor na rehotanie, niekedy stačí iba úsmev. Humor je jediná obrana proti smrti,” povedal Zdeněk Svěrák na dnešnej tlačovej konferencii.

Od začiatku 70. rokov sám, ale aj s Ladislavom Smoljakom písal námety a scenáre. Cimrmana previedli na plátno napríklad vo filme Jára Cimrman ležící, spíci. Svěrák sa podpísal napríklad aj pod filmy Marečku, podejte mi pero, Vrchní, prchni, Báječní muži s klikou. Spolu s Jiřím Menzlom získali za filmVesničko má, středisková prvú nomináciu na Oscara pre Česko po takmer dvoch desaťročiach.

Spolu s hereckými partnermi z Vesničky, maďarským hercom Jánosom Bánom a slovenským hercom Mariánom Labudom dnes na obed rozdávali v Trenčianskych Tepliciach autogramy. 

Filmy povestného „svěrákovského tandemu“ - otca Zdeňka Svěráka a syna Jana získali najväčšie ocenenia. Pre celovečerný debut syna Jana napísal Zdeněk Svěrák scenár k filmu Obecná škola, vďaka ktorému sa vrátil do spomienok na vlastné detstvo i učiteľské roky. Film bol v roku 1991 nominovaný na Oscara v kategóriii najlepší zahraničný film. Na zlatú sošku si však otec a syn museli ešte chvíľu počkať. Napokon Oscara získali za film Kolja v roku 1997. A to nebola jediná svetová cena za snímku, v ktorej Zdeněk Svěrák stvárnil aj hlavnú úlohu. Film získal napríklad aj Zlatý glóbus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu