Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Art Film Fest ocení Hercovou misiou divu slovenského herectva Zuzanu Kronerovú

Zuzana Kronerová
Zuzana Kronerová (Zdroj: SITA)

Z prvej hodiny herectva chcela odísť a nadobudla presvedčenie, že je to jej životný omyl. Ale stala sa jednou z najvýraznejších osobností slovenského herectva. Zuzana Kronerová si v sobotu 25. júna na Art Film Feste prevezme ocenenie Hercova misia za mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme.

Osobne pripevní mosadznú tabuľku so svojim menom vo Festivalovom parku. Pred 15 rokmi si Hercovu misiu prevzal aj jej otec, jeden z najvýznamnejších domácich hercov, Jozef Kroner.

Zuzana Kronerová sa narodila v Martine a pochádza zo slávneho hereckého rodu. Mama, otec i strýkovia a teta boli hercami. Cesta Zuzany Kronerovej k herectvu však nebola od začiatku plná nadšenia.

“Chcela som z prvej hodiny herectva odísť a už sa nikdy nevrátiť,” vyjadrila sa v jednom z rozhovorov. Našťastie však na Vysokej škole múzických umení stretla veľké osobnosti, ktoré ju priviedli k celoživotnej láske k herectvu.

Začínala prácou v televízii a ako sama hovorí, z prvých hereckých príležitostí si cení rozprávku Vymenená princezná či komédiu Mišo, kde na filmovom pľaci stála spoločne s otcom.

Zahrala si aj v kultovom filme Nevera po slovensky v réžii Juraja Jakubiska, na ktorý si dodnes rada zaspomína. „Bola tam krásna atmosféra. Bola som taká nadšená, až som v jednom momente povedala Jakubiskovi: „Keby som tu ani nehrala, vôbec by mi to nevadilo, môžem robiť aj osvetľovača!“ Boli sme tam vynikajúca partia!“

Televízni diváci ju poznajú aj z komédie Ženský zákon či zo seriálu Vivat Beňovský. Vo filme sa začala objavovať v 90. rokoch. Obľúbili si ju známi českí režiséri a zahrala si v oceňovaných filmoch ako Lea, Pupendo, Štěstí, Václav či Venkovský učitel. Cenu Český lev jej priniesla spolupráca s českým režisérom Bohdanom Slámom za postavu Lišajovej vo filme Divoké včely v roku 2001. Práve tento film Art Film Fest na jej počesť uvedie v programe.

Jednu z hlavných postáv – rómsku vedmu - si zahrala v slovenskej snímke Cinka Panna režiséra Dušana Rapoša. Naposledy sa objavila aj v príbehu lásky z prelomového roku 1968 Les bien-aimés, ktorý nakrútil francúzsky režisér Christophe Honoré, a ktorú s úspechom uviedli na tohtoročnom festivale v Cannes.

Láskou Zuzany Kronerovej sú aj divadelné dosky. Jej domovskou scénou je bratislavské divadlo Astorka. Okrem herectva sa venuje aj spevu, má rada šansón i džez.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu