Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Desiatky obetí, havária vlaku bol teroristický útok!

Vykoľajený vlak Zobraziť galériu (5)
Vykoľajený vlak (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Nehodu ruského rýchlika na trati Moskva - Petrohrad spôsobil teroristický útok. Podľa ruskej generálnej prokuratúry aj ruskej tajnej služby FSB na mieste tragédie našli zvyšky výbušniny. Pri vykoľajení časti vlaku zahynulo okolo 30 ľudí, ďalších asi 60 sa zranilo; iné zdroje uvádzajú 26 obetí, ďalšie až 39 mŕtvych a 96 zranených. Počty obetí sú zatiaľ predbežné, môžu sa ešte zvýšiť.

Česi ani Slováci medzi postihnutými zrejme neboli, uviedli zastupiteľské úrady oboch krajín v Moskve, aj keď doteraz takú informáciu nemajú. Teóriu o útoku malo vedenie ruských železníc už od noci. Podľa nej mohla nehodu spôsobiť výbušnina na koľajniciach. Šéf tajnej služby FSB Alexander Bortnikov dnes popoludní podľa agentúry Reuters potvrdil prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi, že išlo o bombový útok. Explózii vraj spôsobila bomba ekvivalentná siedmim kilogramom TNT.

Podľa zdroja, ktorý cituje agentúra RIA Novosti, vraj nešťastie Nevského expresu spôsobil výbuch pod deviatym z celkovo 13 vagónov expresu. Následne sa podľa Interfaxu vykoľajil štyri posledné vagóny, z ktorých jeden bol úplne zdemolovaný. Z desiatok zranených, ktorých po nehode hospitalizovali, sú údajne mnohí vážne zranení.

Na mieste zasahuje asi 1000 ľudí vrátane záchranárov a policajtov. Záchranári vraj už prehľadali lokomotívu a prvé dva vagóny. Polícia miesto tragédie uzavrela a v okolí pátra po podozrivých osobách. Nevský expres, smerujúci na jednej z hlavných ruských tratí z Moskvy do Petrohradu, sa vykoľajil v lese v ťažko prístupnom teréne.

Nešťastie sa stalo medzi obcami Uglovka a Lykošino, asi 25 kilometrov od železničnej zastávky Bologoje, v blízkosti administratívnej hranice medzi Tverská a Novgorodská oblasťou Ruskej federácie. Vo vlaku v čase nešťastia bolo podľa AP okolo 630 pasažierov a 20 členov posádky vlaku. Česi ani Slováci medzi postihnutými cestujúcimi v havarovanom exprese zrejme neboli, aj keď takú informácií zastupiteľské úrady zatiaľ nemajú.

V Prahe dnes hovorca ministerstva zahraničných vecí potvrdil, že Česi medzi obeťami s veľkou pravdepodobnosťou nie. "Zisťujeme to, obrátili sme sa na ruské úrady, ale zatiaľ takouto informáciou nedisponujeme," povedal chargé d'affaires českého veľvyslanectva Hynek Pejcha. "Spojili sme sa s ruskými úradmi a podľa nich medzi identifikovanými obeťami alebo zranenými pasažiermi českí občania nie sú," povedala slovenská konzulka Otília Kallayová.

Ako však dodala, 19 obetí zatiaľ neidentifikovali. V Rusku sa pri kúpe cestovného lístka vyžaduje predloženie cestovného pasu, takže úrady majú k dispozícii zoznam cestujúcich. Podľa spravodajskej televízie Vesti 24 boli medzi pasažiermi zrejme aj cudzinci, ich priezvisko však znejú fínsky, taliansky a indicky. Talianske ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo zranenia jedného talianskeho občana, ktorý vo vlaku cestoval.

Do prípadu sa zaangažoval aj prezident Medvedev, ktorý kvôli nešťastiu zvolal mimoriadnu schôdzku vybraných ministrov. Vyjadril sústrasť rodinám obetí a nariadil príslušným orgánom, aby poskytli postihnutým neodkladnú pomoc a nešťastia urýchlene vyšetrili. Na rovnakej trati vykoľajil vlak pred dvoma rokmi, 13. augusta 2007. Vtedy bola za príčinu nehody označená nespresnená výbušnina na koľajniciach. Asi 60 ľudí bolo vtedy zranených a hovorilo sa o teroristickom útoku.

Novgorodská prokuratúra vtedy oznámila, že teroristický čin spáchala skupina, ktorú kontroloval najznámejší čečenský terorista Doku Umarov. Kauza je teraz pred súdom a dvom obvineným hrozí až 20 rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu