Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Maďarskí radikáli blokujú cesty k priechodom: Welcome to Slotakia!

Maďarskí radikáli blokujú jeden pruh cesty z Rajky do Rusoviec Zobraziť galériu (5)
Maďarskí radikáli blokujú jeden pruh cesty z Rajky do Rusoviec

Rajka - Maďarskí demonštranti dnes dopoludnia pri obciach Rajka, Vámosszabadi a Letkés čiastočne zablokovali cesty smerujúce na Slovensko. Protestujú tak proti prejavom údajných protimaďarských nálad na Slovensku, dopravu však podľa zistení ČTK výraznejšie nespomalili. Demonštranti podľa slovenskej polície zatiaľ nevstúpili na územie krajiny.

Obmedzenie premávky na týchto úsekoch je súčasťou ohlásených čiastočných blokád piatich maďarsko-slovenských hraničných priechodov, ktoré na dnes ohlásili maďarskí pravicoví radikáli. Za Rajkou smerom na takzvaný starý hraničný priechod do Rusoviec nakrátko vystrihaní mladí muži rozprestreli transparent "Welcome to Slotakia" (Vitajte v Slotovej krajine). Urobili tak zrejme v reakcii na vyhlásenia šéfa koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS) Jána Slotu, ktorý je známy svojimi slovnými výpadmi proti Maďarom.

V Rajke odstavili protestujúci v pravom jazdnom pruhu za asistencie polície približne desiatku áut. Premávka na tomto úseku nebýva príliš hustá a vodiči aj cez blokovaný úsek podľa zistení ČTK prechádzali takmer plynulo. Na maďarskej strane hraničného prechodu Salka-Letkés sa zhromaždilo približne 40 protestujúcich a niekoľko áut, ktoré čiastočne zablokovali prechod cez hranicu. "Na slovenskej strane hranice je zatiaľ pokoj," informoval ČTK starosta obce Salka Ján Jósza. Podobná bola situácia aj na hraničnom prechode Medveďov-Vámosszabadi.

Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom ochladli po nástupe súčasného slovenského kabinetu v roku 2006, pretože Budapešť kritizovala, že do vlády sa dostala aj z nacionalizmu obviňovaná SNS. Slovenskí politici zase opakovane kritizovali činnosť nacionalistickej polovojenskej Maďarskej gardy, cez víkend zase polícia zadržala na východnom Slovensku 28 maďarských občanov, ktorí údajne propagovali fašizmus.

Protimaďarské postoje na Slovensku mali byť motívom aj údajného napadnutia študentky maďarskej národnosti v Nitre či nedávny zásah polície proti maďarským futbalovým fanúšikom z Maďarska v Dunajskej Strede. "Proti Maďarom zasahovala polícia a zabudnúť nemožno ani na útok na študentku maďarskej národnosti," zdôvodnil svoju účasť na čiastočnej blokáde hraníc pri Rajke jeden z protestujúcich. Je vraj sympatizantom mimoparlamentnej strany Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik), ktorá protest zorganizovala.

Na slovenskom území pri hraniciach s južným susedom kontrolujú situáciu slovenskí policajti, ich počty hovorca policajného prezídia Martin Korch nespresnil. "Na slovenskej strane sme nezaznamenali nič, čo by nás prinútilo konať," zdôraznil Korch.

Aktivisti ohlásili tiež čiastočné blokády ďalších hraničných priechodov medzi Maďarskom a Slovenskom, a to Komárno-Komárom a Šiatorská Bukovinka-Somoskőújfalu.

slotakia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu