Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Český jaskyniar čakal na záchranu neuveriteľných 42 hodín, strach nemal

Záchranná akcia v Kunovej Teplici Zobraziť galériu (2)
Záchranná akcia v Kunovej Teplici

KUNOVA TEPLICA - Absolútna tma, zima, ticho. V takýchto podmienkach čakal viac ako 42 hodín na záchranu český jaskyniar, ktorý uviazol v neprístupnej časti jaskyne v Slovenskom krase.

Mierne podchladený muž sa však po vyslobodení z podzemných priestorov usmieval a odmietol prevoz do nemocnice. V jaskyni neostal sám, vrátil sa k nemu kamarát, s ktorým pôvodne do podzemia zostúpil. "Mali sme dopredu pripravené krízové plány, pri najhoršom sme mohli vydržať ešte niekoľko dní," povedal novinárom po vyslobodení jaskyniarsky potápač Aleš Procháska z Prahy.

Muž je členom speleologického klubu a ani po tejto skúsenosti na svoju záľubu, ktorej sa venuje niekoľko rokov, nechce zanevrieť. Speleológovia trávili čas v absolútnej tme rozhovormi, spánkom a cvičením, aby si udržali teplotu. V jaskyni totiž bolo iba približne deväť stupňov. Baterkou si mohli v tme zasvietiť len chvíľami. Obaja Česi však podľa Prochásku zachovali pokoj. "Potrebujeme sa len zohriať, trochu si oddýchnuť. Uvidíme, čo bude ďalej," povedal Procháska.

Aj dramatické situácie však podľa neho k jaskyniarstvu patria. Muži sa ešte v utorok vybrali na prieskum nedostupných priestorov jaskyne Hučiaca vyvieračka neďaleko Kunovej Teplice, v ktorej je niekoľko sto metrov chodieb. Zatopené časti podplávali s kyslíkovými prístrojmi. V zakalenej vode však stratili vodiace lano, ktoré ich spájalo s východom. Jeden z mužov sa napriek tomu úspešne odvážil na cestu späť a podarilo sa mu privolať pomoc.

V stredu sa dokonca sám vrátil k uväznenému kolegovi, na cestu späť však už muži nemali vo fľašiach dostatok kyslíku. Speleológovia potom prečkali v jaskyni celú noc, kým ich dnes ráno nedosiahli záchranári. Skupina jaskyniarov a záchranárov ostala aj po dráme v blízkosti jaskyne, kde ich mierne podchladení kolegovia strávili nedobrovoľne dlhé hodiny a pre dvoch vyslobodených jaskyniarov začali na otvorenom ohni pripravovať teplú polievku.

Jaskyniari
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu