Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záchranná akcia v najhlbšej jaskyni Nemecka: Johann strávil 5 dní v kilometrovej hĺbke

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERCHTESGADEN – Pre ťažko zraneného nemeckého speleológa Johanna Westhausera sa dnes začala sa dlhá cesta z jaskyne v Berchtesgadenských Alpách, v ktorej uviazol po nehode v hĺbke 1000 metrov pred piatimi dňami.

Horská služba podľa agentúry DPA oznámila, že transport 52-ročného muža sa začal dnes neskoro popoludní po tom, ako záchranári zabezpečili cestu z jaskyne lanovými kladkostrojmi a odstraňovali prekážky z cesty na povrch. Westhauser utrpel v nedeľu pri zosuve kamenia otras mozgu a odvtedy je uväznený v jaskyni Riesending v pohraničnej oblasti s Rakúskom. Jaskyniar zo Stuttgartu bol v najhlbšej a najdlhšej jaskyni Nemecka spolu s dvoma spoločníkmi, ktorým sa však podarilo uniknúť bez zranení.

Podľa horskej služby a príslušného lekára je stav Westhausera naďalej stabilný, je schopný komunikovať. Zdravotníci však zdôraznili možnosť komplikácií. V zdravotnom stave, v akom sa nachádza, by za normálnych okolností musel ležať na jednotke intenzívnej starostlivosti. Nie je jasné, ako dlho vyťahovanie jaskyniara potrvá. Horská služba potvrdila doterajší odhad jedného týždňa, transport na povrch však môže trvať aj dlhšie.

Jaskyňa Riesending je najväčšou jaskyňou Nemecka. Má sieť chodieb dlhú 19,2 kilometra a siahajúcich do hĺbky 1148 metrov pod zemou. Jaskyňu objavili v roku 1995 pri topografických meraniach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu