Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Deväť mŕtvych a sto zranených po výbuchu v mešite

Na mieste výbuchu zasahovala záchranná služba.
Na mieste výbuchu zasahovala záchranná služba. (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Najmenej deväť obetí a vyše sto zranených si vyžiadal sobotňajší bombový útok v mešite v juhoiránskom meste Širáz, ktorý oficiálne miesta označili za bezprecedentný.

K silnému výbuchu došlo v mužskej časti mešity okolo 9. hodiny večer (18:30 SEČ) po skončení večernej kázne prominentného miestneho duchovného. Informovala o tom tlačová agentúra Fars, ktorá citovala miestnych predstaviteľov. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. "105 ľudí bolo zranených a 9 zabitých pri bombovom útoku v Širáze," citovala agentúra nemocničný zdroj v meste, kde sú v pohotovosti všetky zdravotnícke zariadenia. Počet obetí by podľa vyjadrení mohol stúpať, pretože mnoho zranených je v kritickom stave.

Inokedy pokojné mesto sa nenachádza v hraničnej zóne, ani v ňom nežijú žiadne významne zastúpené etnické alebo náboženské skupiny. "Po kázni, okolo 9:15, otriasla mužskou sekcia dunivá explózia a všade bol dym," povedala 20-ročná svedkyňa Saidíh Ghorbání pre agentúru. "Bol to obrovský výbuch, ktorý osvetlil celé miesto. Všetci začali kričať a snažili sme sa pomôcť jeden druhému," povedal pre televíznu stanicu Press-TV ďalší svedok Marzian Muhammadnidžád.

Miestny duchovný kázal proti vahábizmu, ultrakonzervatívnej forme sunnitského islamu uplatňovanej v Saudskej Arábii. Vo svojej kázni vystúpil aj proti bahaistom, skupine, ktorá bola kedysi najväčšou iránskou nemoslimskou menšinou, islamská republika ju však považuje za odpadlícku a nie je uznaná ani v ústave, uviedla agentúra. Terčom útoku mohlo byť podľa médií aj kultúrne centrum Rahpújan, ktoré je súčasťou mešity nachádzajúcej sa v obytnej štvrti v centre historického mesta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu