Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tragický osud najlepšieho rakúskeho speváka: Falcova (†40) hviezda zhasla v ďalekej Dominikánskej republike!

Falco Zobraziť galériu (3)
Falco (Zdroj: Point Music)

VIEDEŇ - V histórii sa nenájde veľa európskych umelcov, ktorí by vo svete zanechali takú stopu, ako on. Jeho život bol však príliš krátky a jedným z hlavných dôvodov, prečo zomrel už ako 40-ročný, boli drogy a alkohol. V tento deň, pred 66-timi rokmi, sa narodil jeden z najslávnejších rakúskych spevákov - Falco.

Johann Hölzel, ako znie jeho pravé meno, sa narodil 19. februára 1957 v hlavnom meste Rakúska. Jeho narodenie však sprevádzali zmiešané emócie. Matka sa totiž tešila na príchod trojičiek, avšak dve z detí sa narodili mŕtve. Ako jediný prežil práve Johann. 

Už od ranného veku bolo všetkým jasné, že z malého chlapca sa rodí výnimočný hudobník. Ako 4-ročný začal hrať na rôzne hudobné nástroje, napríklad na klavír. V roku 1973 sa rozhodol, že opustí školu, a tak sa začala jeho kariéra, ktorá mu priniesla celosvetovú slávu. 

Falco
Zobraziť galériu (3)
Falco  (Zdroj: Sony Music Entertainment)

Umelecké meno

Meno Johann Hölzel momentálne spoznajú zrejme len jeho najvernejší fanúšikovia. Tohto viedenského rodáka však po celom svete poznajú pod jeho umeleckým menom Falco. To vzniklo na samotnom začiatku jeho hviezdnej kariéry.

V roku 1977 žil krátky čas v západnej časti Berlína. Počas tohto obdobia ho však zaujal športovec z druhej časti vtedajšieho rozdeleného Nemecka. Skokan na lyžiach Falko Weißpflog na neho spravil taký dojem, že sa rozhodol, že svoju hudbu bude tvoriť práve pod umeleckým menom Falco.

Falco
Zobraziť galériu (3)
Falco  (Zdroj: Point Music)

Závislosť a tragická smrť

V roku 1985 vydal vtedy už známy hudobník album s názvom Falco 3. Na ňom sa nachádzajú jeho najznámejšie piesne, ako sú napríklad Vienna Calling či Jeanny. Najväčší hit Rock me Amadeus sa dokonca stal prvou piesňou v nemeckom jazyku, ktorá sa dostala na prvú priečku prestížneho amerického rebríčka Billboard Hot 100.

80. roky však okrem jeho veľkých úspechov sprevádzal aj začiatok jeho závislosti na drogách a alkohole. Tá mala na jeho kariéru veľký vplyv a jeho hviezda postupne zhasínala. Producent Ferdi Bolland, ktorý s ním v tomto období spolupracoval, povedal, že bol často pod vplyvom alkoholu a drog. Počas nahrávania mal dokonca problémy čo i len stáť na nohách.

Falcov život vyhasol v roku 1998 pri tragickej dopravnej nehode v Dominikánskej republike. V krvi mal počas havárie 1,5 promile alkoholu a rovnako tak aj značné množstvo kokaínu a THC. Po tom, ako jeho telo prepravili do rodného Rakúska, mu vtedajšia vláda vystrojila štátny pohreb so všetkými poctami, čo len dokázalo, akým veľkým umelcom bol.

Viac o téme: Falco
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu