Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Svetoznáma speváčka porušila zákon: V 81 rokoch pred súdom!

Montserrat Caballé Zobraziť galériu (3)
Montserrat Caballé (Zdroj: Iambic Productions)

BARCELONA - Milovali ju fanúšikovia po celom svete! A nielen milovníci opery, Monserrat Caballé totiž naspievala aj svetový hit Barcelona s Freddiem Mercurym. Práve "svoje mesto" však počas života okradla a postavili ju pred súd.

Presne pred 4 rokmi Montserrat Caballé zomrela v Barcelone. V tomto meste sa aj narodila, a to 12. apríla 1933. Študovala na konzervatóriu a školu ukončila medzi najlepšími. 

Galéria: Monserrat Caballé

Debutovala v roku 1956 Bazilejskej opere, neskôr účinkovala v Barcelone, Lisabone, Viedni, Brémach či milánskej La Scale. Spievala hlavné úlohy v Pucciniho opere Tosca, vo Verdiho Aide, operách Gaetana Donizettiho a mnohých iných.

V roku 1964 vystupovala aj v mexickej metropole a o rok neskôr v newyorskej Carnegie Hall, kde zažiarila v Donizettiho opere Lucrezia Borgia a odvtedy úspešne pokračovala jej medzinárodná kariéra. Spievala pod taktovkou svetoznámych dirigentov - Leonarda Bernsteina, Herberta von Karajana a Zubina Mehtu. Niekoľkokrát spoločne vystupovala so známymi tenoristami Lucianom Pavarottim, Placidom Domingom a José Carrerasom.

Megahitom Barcelona, ktorý nahrala s nebohým lídrom anglickej skupiny Queen Freddiem Mercurym pre letné olympijské hry v Španielsku, sa preslávila aj medzi rockovými fanúšikmi.


Freddie Mercury a Monserrat Caballé
Zobraziť galériu (3)
Freddie Mercury a Monserrat Caballé  (Zdroj: David Mallet Video)

V 81 rokoch čelila speváčka vyšetrovaniu pre podozrenie z krátenia daní vo výške 500.000 eur. Podľa prokuratúry sa speváčka dopustila deliktu, keď v roku 2010 uvádzala ako svoje bydlisko pyrenejský trpasličí štát Andorra, aj keď mala skutočné bydlisko v Barcelone, takže mala zdaňovať svoje príjmy v Španielsku. Jedna z najuznávanejších operných speváčok 20. storočia zinkasovala za sériu koncertov v rôznych európskych štátoch v inkriminovanom roku okolo dva milióny eur, pričom tieto prostriedky putovali na konto v Andorre, považovanej za daňový raj.

Montserrat nakoniec uznala vinu a dostala 6-mesačný podmienečný trest, plus musela zaplatiť 254,231 eur. Súd jej navyše zakázal poberať akékoľvek dotácie počas 18 mesiacov. 

Montserrat Caballé zomrela 6. októbra 2018 po tom, ako ju v septembri hospitalizovali pre problémy so žlčníkom. Oficiálna príčina smrti nebola zverejnená. 

Svetoznáma speváčka porušila zákon:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Montserrat Caballé
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu