Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Trápenie českej speváčky: Syn sa o ňu nestaral... Dcéra skončila na psychiatrii!

Vlasta Průchová Zobraziť galériu (8)
Vlasta Průchová (Zdroj: ČT)

PRAHA - Hoci na čas ušla do Ameriky, nakoniec sa vrátila do Česka. Syn tam však zostal a vybudoval si úspešnú kariéru. O svojich rodičov sa však už údajne príliš nezaujímal. Nedorazil ani na pohreb svojej mamy, ktorá sa musela starať dokonca aj o vlastných vnukov, keď jej dcéra skončila v psychiatrickej liečebni.

Prvá dáma českej džezovej scény Vlasta Hammerová-Průchová sa narodila 12. júla 1926 v Ružomberku. Vo svojej vyše polstoročia trvajúcej kariére vystupovala s radom špičkových muzikantov.

Účinkovala s orchestrom Karla Krautgartnera, Karla Vlacha či Ferdinanda Havlíka, spievala duety s Karlom Hálom, Milanom Chladilom i s mladým Karlom Gottom. S veľkým úspechom vystupovala tiež s Junior Triom, kde s jej synom Janom hrali Miroslav a Alan Vitoušovci, všetci traja budúci špičkoví džezoví inštrumentalisti a skladatelia.

Trápenie českej speváčky: Syn
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: YouTube)

Najradšej však Průchová spievala po boku svojho manžela Jana Hammera (zomrel v roku 1989), vynikajúceho džezmena a občianskym povolaním kardiológa. Začala vystupovať v roku 1946. Pre džezový spev mala všetky predpoklady: cit pre frázu, bezchybný rytmus, skvelý hlas a obrovský temperament a muzikálnosť. V roku 1965 jej vzdal pri svojej návšteve Prahy hold i Louis Armstrong.

Po auguste 1968 strávila Průchová s rodinou rok vo Washingtone. Domov sa vrátila len s manželom a dcérou, syn Jan dostal štipendium na prestížnej hudobnej škole. Bol vtedy označený za emigranta, dnes je z neho držiteľ ceny Grammy a uznávaný džezmen a skladateľ filmovej hudby.

Keď Vlasta Průchová 16. júna 2006 zomrela, na pohreb sa nedostavil. Vraj pre zdravotné problémy. Už v minulosti sa však hovorilo, že sa o svojich rodičov príliš nestará. Speváčka napríklad v roku 1994 podstúpila operáciu kolena, od syna sa však podpory nedočkala. „Po operácii jej požičiavali známi, aby mala na samostatnú izbu, pretože nemala peniaze,” vyhlásil kedysi rodinný známy. 

Trápenie českej speváčky: Syn
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ČT)

Bohužiaľ, útechou nebola umelkyni ani jej dcéra. Andrea sa vydala, porodila dvoch synov, no prejavila sa u nej psychická choroba a bola hospitalizovaná v liečebni. „Je tam už dlhý čas,” povedal jeden z bývalých zamestnancov médiám. Průchová vtedy prebrala na svoje plecia aj starostlivosť o vnukov. 

Viac o téme: Vlasta Průchová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu