Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Česká hlásateľka dostala okamžitý vyhadzov: Kvôli Rusom!

Milena Vostřáková Zobraziť galériu (6)
Milena Vostřáková (Zdroj: ČT)

PRAHA - V časoch, keď vládne vo svete napätie, sa vždy nájde niekto, kto nahlas vyjadrí svoj názor. Urobila tak aj česká hlásateľka Milena Vostřáková. Následne o svoju prácu v televízii prišla... A nielen tam!

Milena Vostřáková sa narodila 2. marca 1934. Dnes je to 11 rokov, čo ako 77-ročná zomrela. 

Vostřáková debutovala v roku 1959 vo filme, no mala len malú rolu a pri tejto profesii nezostala. Už dva roky predtým nastúpila do Československej televízie a uplatnila sa tam ako programová hlásateľka. 

Bola jednou z prvých televíznych hlásateliek, no po 12 rokoch prišiel nemilosrdný vyhadzov. V roku 1969 totiž po víťazstve česko-slovenských hokejistov nad mužstvom Sovietskeho zväzu vyslovila vetu: „Bežne pijem urologický čaj, ale dnes pripíjam na zdravie našich hokejistov, pretože ide o víťazstvo nielen športové, ale aj morálne.”

Táto veta znamenala nielen zákaz v televízii, Vostřákovú podľa webu Českej televízie nemohli angažovať ani len na dedinský ples. A tak začala robiť asistentku – varila kávu pre hercov, zháňala vešiaky na šaty, vyzdvihovala návštevy na vrátnici... 

Česká hlásateľka dostala okamžitý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ČT)

Až v 80. rokoch sa opäť začala uplatňovať ako moderátorka živých vystúpení a po roku 1989 sa vrátila aj do televízie – opäť na pozíciu hlásateľky. 

Neskôr bola táto pozícia zrušená. V roku 2011 s bývalými kolegyňami putovala po republike s programom Hlásateľky v akcii. Potom sa jej ale náhle zhoršil zdravotný stav. „Milenu odviezli do nemocnice, pretože mala horúčky a zle sa jej dýchalo. Lekári jej nasadili antibiotiká. Nakoniec ju zabilo to, že vdýchla nejakú smrtiacu baktériu,” povedala pre Aha! bývalá hlásateľka Kamila Moučková. 

Milena Vostřáková zomrela 7. júla 2011. 

Česká hlásateľka dostala okamžitý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Milena Vostřáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu