Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čudácky český herec: Dostal rakovinu a... Takto sa pripravoval na smrť!

Josef Kemr Zobraziť galériu (3)
Josef Kemr (Zdroj: ČT)

PRAHA - herec Josef Kemr bol považovaný za veľmi talentovaného, ale aj zvláštneho človeka. Keď vedel, že sa blíži jeho smrť, začal spávať v rakve.

Josef Kemr, ktorý sa narodil 20. júna 1922 v Prahe, sa prvýkrát pred filmovú kameru dostal ako detský komparzista v roku 1937. Herectvu sa venoval od 18 rokov v divadelnej spoločnosti.

Galéria: Josef Kemr

Po 2. svetovej vojne pôsobil v divadle v Kladne, v Prahe v divadle Akropolis, Libeňskom divadle, Mestských divadlách pražských a od roku 1965 v Národnom divadle. Z najznámejších filmov herca s charakteristickou štíhlou postavou a zastretým hlasom pripomenieme: Škola základ života (1938), Cisárov pekár a pekárov cisár (1951), Markéta Lazarová (1967), Kladivo na čarodějnice (1969), Na samotě u lesa (1976). a Marečku, podejte mi pero (1976). Hral aj v rozprávke Šíleně smutná princezna (1968).

Čudácky český herec: Dostal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČS štátny film)

Spolupracoval na inscenácii baletného predstavenia Odysseus Ondreja Šotha a Michaela Kocába, ktorý uviedla v roku 1987 pražská Laterna Magica. Účinkoval v televíznych seriáloch Byli jednou dva písaři (1972), Chalupáři (1975), Cirkus Humberto (1988).

Bol predstaviteľom obyčajných ľudí, tieto postavy obohatil svojráznym a prostým herectvom. Skvelý bol v komediálnych rolách s nádychom tragiky, uplatnil sa aj v dramatických úlohách s prvkami tragikomédie. Za celoživotné dielo v Činohre pražského Národného divadla bol v roku 1993 odmenený Cenou Tálie.

V roku 1994 ochorel herec na rakovinu žalúdka. „Prosil ma, aby som mu podaním ruky dal slovo, že mu po prvé poviem hneď, ako bude jasná histológia, o akú chorobu ide. Po druhé, že mu poviem po operácii, v akom rozsahu ta choroba je a či je nejaká šanca na ďalšie prežitie. A hlavne po tretie, že už je blízko smrti,” prezradil v dokumente Príbehy slavných jeho lekár. 

Slovo dodržal a hercovi na rovinu povedal, keď sa blížil jeho koniec. Podľa českých médií sa Kemr pripravoval na smrť aj tak, že nejaký čas dokonca prespával v rakve. 

Čudácky český herec: Dostal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Hral ale do posledného dychu. V poslednom roku života ešte účinkoval v snímkach Malostranské humoresky, Mutters Curage a Golet v údolí, ktoré mali premiéru až po jeho smrti. Zomrel v Prahe 15. januára 1995, dožil sa 72 rokov.

Viac o téme: Josef Kemr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu