Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Janko Lehotský môže byť pyšný: Táto herečka je jeho dcéra!

Ján Lehotský Zobraziť galériu (5)
Ján Lehotský (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Hudobník Ján Lehotský pochádza z umeleckej rodiny - mama bola baletka a otec herec. A múza neobišla ani jeho deti, z dcéry Ely je herečka a syn Juraj sa stal režisérom.

Ján Lehotský sa narodil 16. apríla 1947. Na konzervatóriu chodil do tanečnej triedy, jeho mama Ella Fuchsová-Lehotská bola primabalerínou a vyučovala na Štátnom konzervatóriu. Keďže mala dvoch synov, chcela mať aspoň z jedného tanečníka a vybrala si mladšieho Janka. Kto však vtedy chodil na tanec, mal povinný aj klavír. Janko už predtým chodil na husle do Ľudovej školy umenia.

Galéria: Ján Lehotský

Na konzervatóriu sa dostal aj k skladaniu piesní a založil aj prvú kapelu, ktorej dal názov Young Quartet. Vojnu si odkrútil ako spevák v pražskom Armádnom umeleckom súbore Víta Nejedlého. Tu sa stretol a zahral si s Lacom Déczim, Lacom Troppom či Janom Hammerom. Po návrate z vojenčiny hral v skupinách Ľubo Belák sextet, Gentlemen a Hej.

V roku 1972 nastúpil do Modusu a nahral prvé vlastné skladby Suzi, Starý pán a Keď si to zrátam. Rok nato sa Modus rozpadol, avšak v roku 1974 sa opäť dali dohromady. Úspešné obdobie Modusu začalo príchodom Mariky Gombitovej a návratom Mira Žbirku v roku 1976. S pesničkou Úsmev získali zlatú Bratislavskú lýru v roku 1977, ďalšími úspešnými piesňami boli Dievčatá a Veľký sen mora, ktorý Lehotský pôvodne zložil pre Karola Duchoňa.

Janko Lehotský môže byť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: OPUS)

Pre Mariku zložil pesničku Vyznanie, ktorá získala striebornú lýru. V roku 1979 vyšla v Opuse aj prvá LP platňa s názvom Modus. V sprievodnom texte na obale platne Kamil Peteraj napísal: „O vedúcej osobnosti skupiny, klaviristovi a skladateľovi Jánovi Lehotskom sa už dlhší čas vedelo, že ide o neobyčajne invenčného hudobníka, ktorého skladby zaujmú melodickou sviežosťou, priamočiarosťou a bohatou rytmickou štruktúrou.“

V závere roka 1980 odišli z Modusu Miro Žbirka, Laco Lučenič a Marika Gombitová, bolo to po vydaní druhej LP platne Balíček snov. Od tej doby sa v Moduse postupne vystriedalo viacero hudobníkov aj spevákov, medzi nimi Ivona Novotná, Jozef Paulíny či Marián Greksa. Z 80. rokov sú hity Ty, ja a môj brat, Roberta, Karty sú už rozdané, Keď sa raz oči dohodnú či Kapely starnú. V roku 1981 vydal Modus tretiu LP platňu 99 zápaliek, ďalšími boli Záhradná kaviareň v roku 1983, Najlepšie dievčatá (1984), Každý niečo hrá (1985), Vlaky s rokmi (1986) a Keď sa raz oči dohodnú (1988).

Na sólovej dráhe vydal Lehotský osem albumov, prvým bol Janko Lehotský a priatelia (1992), ďalšími potom Čiernobiely svet (1996), Poslední a prví (2000), Láv sa píše „love“ (2002), Nahé dotyky (2005), Stalo sa, nestalo (2008), Sám, ktorý vyšiel v decembri 2010 a Moje mladšie ja z januára 2016.  

Janko Lehotský môže byť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Bratom Jána Lehotského bol známy trubkár Juraj Lehotský. S manželkou Helenou má Janko dve deti, ktoré sa tiež vybrali umeleckým smerom. Syn Juraj je oceňovaným režisérom, dcéra Ela sa stala herečkou. V rámci divadla pôsobí v susednom Česku, zahrala si napríklad vo filmoch Ostrým nožom, Trhlina, Špina, Učiteľka. Televízni diváci mali možnosť vidieť ju napríklad v seriáloch Nevinní, Mesto tieňov či Zázraky života. 

Janko Lehotský môže byť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Bioscop)

Janko Lehotský môže byť
Zobraziť galériu (5)

Viac o téme: Ján Lehotský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu