Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mama známej českej herečky: Bola to nevernica a... Muž ju nachytal s milencom!

Elena Hálková Zobraziť galériu (6)
Elena Hálková (Zdroj: Lucernafilm)

PRAHA - Česká herečka Jana Štěpánková bola dcérou tiež herečky Eleny Hálkovej. Hoci bola umelkyňa vydatá, prežila počas manželstva aj niekoľko milostných románikov.

Elena Hálková sa narodila 13. apríla 1907 v Žiline, kde pôsobil jej otec – lekár. Jej starým otcom bol známy básnik Vítězslav Hálek, otec Ivan sa okrem medicíny tiež venoval aj písaniu. 

Už v Žiline pôsobila ako ochotníčka, neskôr študovala v Brne na konzervatóriu. Jej prvým pôsobiskom bolo Slovenské národné divadlo, potom hrala v rôznych umeleckých súboroch v Prahe. 

V niekoľkých filmoch získala úlohy, kde využila svoju znalosť slovenčiny, stvárnila napríklad Zuzku v snímke Jánošík. Objavila sa aj vo filmoch ako Filosofská historie, Cech panen kutnohorských, Muži nestárnou, Děvčica z Beskyd, O věcech nadpřirodzených, Morálka paní Dulské, Vyšší princip, Tri zlaté vlasy děda Vševěda. 

Mama známej českej herečky:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Národní divadlo/Illek a Paul)

Elena Hálková bola vydatá za kolegu Zdeňka Štěpánka, s ktorým mala dcéru Janu. Tá sa neskôr stala tiež veľmi známou českou herečkou, účinkovala napríklad v obľúbenom seriáli Nemocnice na kraji města. 

Počas manželstva mala Hálková vzťah s režisérom Otakarom Vávrom. „Elena Hálková prežívala svoj vzťah naplno, vášnivo a bez zábran. Netajila sa naším vzťahom ani pred rodičmi, ale ja som bol príliš mladý na ženenie a nesmierne som si vážil ZdeňkaStěpánka, s ktorým som začal pracovať,” uviedol režisér vo svojim pamätiach o ich trojročnom romániku. 

Potom sa herečka zamilovala do novinára a politického pracovníka Júliusa Fučíka. „Raz za okupácie, keď sa Fučík maskoval fúzmi a čiernymi okuliarmi, prišiel Zdeněk Štěpánek skôr domov a našiel ich spolu v izbe. Elena sa snažila vyhovoriť, že majú nejakú ilegálnu prácu, ale Štěpánek vzal Fučíka za golier a zhodil ho zo schodov,” uviedol Vávra vo svojej knihe. 

Mama známej českej herečky:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: wikipedia.cz)

Začiatkom 70. rokov Hálková zo zdravotných dôvodov prestala hrať v divadle. Zomrela 9. septembra 1985. 

Viac o téme: Elena Hálková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu