Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Takmer OSUDNÁ chyba lekárov: Český herec chcel spáchať samovraždu!

Oldřich Vlach Zobraziť galériu (3)
Oldřich Vlach (Zdroj: ČT)

PRAHA - Herec Oldřich Vlach dlhodobo trpel bolesťami chrbtice. Ani po mnohých injekciách sa jeho stav nezlepšoval, až si vypočul krutú diagnózu - je to rakovina. A od toho momentu mu začali hlavou víriť myšlienky na samovraždu...

Oldřich Vlach sa narodil 3. júla 1941. Už počas štúdií na stredných školách sa venoval ochotníckemu divadlu a po absolvovaní pražskej DAMU hral od roku 1966 v Divadle Na zábradlí.

Galéria: Oldřich Vlach

V rámci divadla k jeho najslávnejším divadelným rolám patril Hamlet, za ktorú v roku 1978 získal ocenenie Literárneho fondu. Na Vinohradoch žal úspechy aj v ďalších hrách Williama Shakespeara.

Vo filme Oldřich Vlach debutoval v dráme Bez svätožiary (1963). Okrem snímok Vesničko má středisková a Cena medu sa preslávil aj ako narkoman Karel Vondřich zo seriálu 30 prípadov majora Zemana (diel Mimikry o únose lietadla do Západného Nemecka, 1979) alebo starosta Brabenec zo seriálu Zdivočelá zem (2001). Po dlhšom čase sa v roku 2021 objavil na televíznej obrazovke v detektívnom seriáli Špecialisti.

Oldřich Vlach sa uplatnil aj v dabingu. Svoj hlas prepožičal stovkám postáv najmä vo filmoch a seriáloch, ale aj v hraných dokumentoch. V roku 2014 získal Cenu Františka Filipovského za najlepší mužský herecký výkon v dabingu za rolu masového vraha Josepha Bouviera, ktorého v kriminálnej dráme Sudca a vrah hral Michel Galabru.

Takmer OSUDNÁ chyba lekárov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

Divadelnú kariéru musel ukončiť kvôli problémom s chrbticou. Tie začali už v roku 1998. Prvotná prognóza lekára bola optimistická a herec dochádzal denne na injekcie. napriek tomu sa bolesti príliš nezmierňovali a on musel zrušiť niekoľko predstavení. 

A situácia sa ešte zhoršila! „Jedného dňa som zistil, že nemôžem chodiť. Nohy ma vôbec neposlúchali. Myslím si, že vydržím dosť, ale bolesť chrbtice bola na neprežitie a na nevydržanie. Stačil naozaj len minimálny pohyb a myslel som si, že sa zbláznim,” prezradil Vlach v relácii 13. komnata. 

Po ochrnutí mali pre neho lekári naozaj zlé správy. Diagnostikovali mu rakovinu. „Bol som úplne ochrnutý. Behalo mi vtedy hlavou a zvažoval som, že keby som mal silu a mohol by som chodiť, došiel by som k oknu a skočil dole, než také trápenie,” vyhlásil úprimne. 

Takmer OSUDNÁ chyba lekárov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

Nakoniec sa ukázalo, že ide o zanedbaný zápal. Herec sa podrobil niekoľkým náročným operáciám a absolvoval aj nutnú rehabilitáciu. Za záchranu života dnes ďakuje nielen lekárom, ale aj manželke Jane. „Nedá sa opísať, čo všetko ptre mňa moja žena urobila. Keď to ide v živote hladko, vie žiť dobre každý blbec. Ale potom vás to niekedy zrazu priškripne a len v tej chvíli spoznáte naozajstného parťáka,” vyjadril sa Oldřich Vlach. 

Viac o téme: Oldřich Vlach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu