Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Český herec sa ženil 4-krát: 52-ročný zbalil 21-ročnú žabku!

Bohumil Švarc Zobraziť galériu (8)
Bohumil Švarc (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Okrem hereckého umenia boli jeho láskou zjavne aj ženy. Bohumil Švarc sa totiž oženil až štyrikrát. Jeho posledná manželka Alexandra bola o 31 rokov mladšia.

Bohumil Švarc sa narodil 21. februára 1926. Svoju kariéru začal už ako 14-ročný v rozhlasovom súbore. Chodil na gymnázium a neskôr na konzervatórium. V roku 1945 sa stal najmladším rozhlasovým hlásateľom. 

Český herec sa ženil
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ČT)

V roku 1949 patril Bohumil Švarc medzi prvých českých hercov, ktorí dabovali zahraničný film a odvtedy prepožičal hlas vyše 250 postavám. Za dabing dostal aj cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo. Bol dvorným dabérom herca Christophera Leea, fanúšikovia Hviezdnych vojen ho poznajú ako grófa Dooka, ale blysol sa napríklad aj v úlohe Sherlocka Holmesa.

V máji 1953 uvádzal premiérové vysielanie Československej televízie. Rodák z Malej Strany pôsobil v pražskom Realistickom divadle a potom dlhé roky v súbore Mestských divadiel pražských.

Vo filme častejšie spolupracoval s režisérom Karlom Fričom, napríklad v slávnej rozprávke Dažbuján a Pandrhola (1959) stvárnil manželský pár s Květou Fialovou a vo filme Den sedmý, osmá noc (1969) herca Tenora. Neskôr sa častejšie objavoval v televízii ako vo filme.

Jiřina Bohdalová, Míla Myslíková a Bohumil Švarc
Zobraziť galériu (8)
Jiřina Bohdalová, Míla Myslíková a Bohumil Švarc  (Zdroj: Bontonfilm)

Herec bol štyrikrát ženatý. Jeho dcéra Taťána Smržová pôsobila ako režisérka v rozhlase, syn Bohumil Švarc je herec a dabér, v dabingu pôsobí aj jeho posledná žena Alexandra. 

Tú spoznal ako 52-ročný, ona mala 21. Podľa Blesku bol rovnako starý ako jej otec. Pozval ju do divadla, začali spolu chodiť a o niekoľko rokov neskôr sa vzali. Syn Bohumil sa im narodil, keď mal 56 rokov. Dvojica spolu strávila 31 rokov. 

Bohumil Švarc zomrel v spánku 1. apríla 2013. Posledné dva roky pred svojou smrťou trávil v nemocnici. 

Český herec sa ženil
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Josef Strouhal/Právo/Profimedia)

Viac o téme: Bohumil Švarc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu