Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Najprv ochorel brat a potom: Rovnako krutá diagnóza aj pre Satinského!

Július Satinský Zobraziť galériu (3)
Július Satinský (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Komik Július Satinský by dnes oslávil okrúhlu osemdesiatku. Bohužiaľ, zomrel vo veku 61 rokov na rakovinu hrubého čreva. Zákernú chorobu najprv diagnostikovali jeho bratovi Vojtechovi, a tak sa pre istotu dal vyšetriť aj známy herec. Kým brat sa vyliečil, on rakovinu poraziť nedokázal.

Július Satinský sa narodil 20. augusta 1941 v Bratislave. Na VŠMU v Bratislave študoval dramaturgiu a svoju profesionálnu kariéru začal ako dramaturg vo vtedajšej Československej televízii v Bratislave. Od roku 1959 spolu s Milanom Lasicom vystupovali ako komická dvojica v autorských predstaveniach. 

Galéria: Július Satinský

V 60. až 90. rokoch 20. storočia bol Satinský autorom alebo spoluautorom množstva scénok, dialógov i celovečerných programov, napríklad Ktosi je za dverami, Večery pre dvoch, Nečakanie na Godota, Soirée, Radostná správa, Ako vzniká sliepka, Náš priateľ René, Nikto nie je za dverami, Jubileum, v ktorých aj vystupoval. Mnohé z nich vyšli knižne. Posledných šesť rokov svojho života účinkoval v televíznej talkshow s Milanom Lasicom Všetci sú za dverami.

Kamila Magálová ako hosť v relácii Ktosi je za dverami

Stvárnil množstvo divadelných postáv v hrách domácich a svetových dramatikov. Obsadzovali ho do televíznych inscenácií a filmov. Známe sú filmy Slávnosť v botanickej záhrade (1969), Nekonečná - nevystupovať (1978), S tebou mě baví svět (1982), Srdeční pozdrav ze zeměkoule (1982), Vesničko má středisková (1986), Utekajme, už ide! (1987). Posledným filmom, v ktorom si zahral, bol film režiséra Juraja Nvotu Kruté radosti (2002). Za herecký výkon v ňom mu na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) Art Film v Trenčianskych Tepliciach v júni 2003 in memoriam udelili prémiu.

Július Satinský a Zdeněk
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Jeho prvou manželkou bola členka Baletu Slovenského národného divadla (SND), tanečnica Lúčnice a prekladateľka z angličtiny a španielčiny, Oľga Lajdová. Vzali sa v roku 1965, no o 20 rokov neskôr sa Satinského žena utopila pri kúpaní v Karibskom mori na Panenských ostrovoch. So svojou druhou manželkou, lekárkou Vierou Satinskou, mal dcéru Luciu a syna Jána.

Július Satinský podľahol dlhej a ťažkej chorobe 29. decembra 2002 v Bratislave. Rakovinu mu diagnostikovali v podstate náhodou, nešlo o žiadnu plánovanú prehliadku, ani nešiel k lekárovi s bolesťami. Pôvodne v ordinácii len sprevádzal svojho brata, ktorý ochorel na rakovinu ako prvý. No aj herec pre istotu požiadal o vyšetrenie a diagnóza bola rovnako krutá. A Julo si boj s chorobou poriadne odtrpel. Ako neskôr prezradil práve jeho brat Vojtech, komik, ktorý kedysi zabával ľudí svojím humorom, nariekal aj v spánku. Svoje utrpenie však skrýval pred kolegami a kamarátmi. 

Ady Hajdu a Július
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Alef film)

Viac o téme: Július Satinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu