Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slávny westernový hrdina: Preboha, veď on mal v skutočnosti ženské meno!

John Wayne Zobraziť galériu (5)
John Wayne (Zdroj: ARTE France)

LOS ANGELES - Bol typickým mužným hrdinom a jeho prezývka znela vojvodca. No pôvodne sa westernový hrdina John Wayne narodil s menom, ktoré znie typicky žensky a je odvodené od mena Marie. Dnes si pripomíname výročie jeho smrti.

John Wayne sa narodil 26. mája ako Marion Robert Morrison. Meno Marion poznáme zvyčajne ako ženské, niektoré internetové stránky ho uvádzajú ako unisexové. No jedno je isté – vzniklo ako variácie mena Marie, ktoré odkazovalo na Pannu Máriu. 

Prezývku Duke (vojvodca) získal už ako dieťa a niet sa čo čudovať, že tomuto menu dával prednosť pred Marion. 

Galéria: John Wayne

Keď ho nevzali na námornú školu, začal sa na univerzite v Južnej Karolíne pripravovať na štúdium práva. Po zranení ale prišiel o športové štipendium, keďže sa už nemohol venovať americkému futbalu. A tak školu opustil. 

Tréner mu vybavil miesto pomocníka u istého režiséra a neskôr sa dostal aj k prvým malým rolám. Prvú veľkú úlohu dostal vo filme Veľká cesta (1930) a vtedy vznikol aj jeho pseudonym John Wayne. Potom už šiel z jedného filmu do druhého, stal sa vyhľadávaným westernovým hrdinom. 

Slávny westernový hrdina: Preboha,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ARTE France)

Slávny westernový hrdina: Preboha,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: National General Pictures)

Hral vo filmoch ako Prepadnutie, Žltá stuha, Pátrači, červená rieka, Rio Bravo, El Dorado. Oscara sa mu podarilo získať až za film Maršal (1969). Jeho posledný film sa volal Strelec (1976) – hral starého pištoľníka, ktorý umieral na rakovinu. Paradoxne rovnaký osud trápil aj herca samotného. Rakovina mu napadla žalúdok. Herec zomrel 11. júna 1979 v nemocnici v Los Angeles. 

Po 20 rokoch od pohrebu sa na jeho náhrobku objavil citát: „Zajtrajšok je najdôležitejší v živote. Prichádza k nám o polnoci úplne čistý. Je skvelé, keď prichádza a vkladá sa nám do našich rúk. Dúfa, že sme sa niečo naučili zo včerajška.” 

Slávny westernový hrdina: Preboha,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Paramount Pictures)

Viac o téme: John Wayne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu