Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tragická smrť českého herca: Upil sa kvôli milenke!

Karel Augusta Zobraziť galériu (3)
Karel Augusta (Zdroj: FS Barrandov)

PRAHA - Dnes si pripomíname výročie smrti českého herca Karla Augustu. Ten zomrel 31. mája 1998 v byte svojej manželky Aleny. K nadmernému pitiu sa však uchýlil kvôli svojej mladej milenke.

Karel Augusta sa narodil 20. júna 1936. Už ako mladý chlapec sa chcel venovať herectvu, doma však nenašiel pochopenie. Nastúpil preto na obchodnú akadémiu. Neskôr sprevádzal kamaráta na skúšky na AMU (Akademie múzických umění) a paradoxne prijali práve Karla. 

Galéria: Karel Augusta

Augusta začal pôsobiť v divadle, dokonca aj v kabarete a cirkuse. V rámci televízneho pôsobenia sa o ňom hovorí ako o hercovi malých rolí, no hral vo veľkom množstve filmov a seriálov. 

Karel Augusta je známy z počinov ako Všichni dobří rodáci, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Princ Bajaja, Dívka na koštěti, Jáchyme, hoď ho do stroje, Páni kluci, Já už budu hodný, dědečku, Princ a Večernice, Panna a netvor, Božská Ema, Vrchní, prchni, Kamarád do deště, Byl jednou jeden polda... 

Účinkoval v seriáloch Pan Tau, 30 případů majora Zemana, Lucie, postrach ulice, Bakaláři, Arabela, Létajíci Čestmír, My všichni školou povinní, Život na zámku...

Karel Augusta, Lukáš Vaculík
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Jeho život bol spätý s alkoholom a údajne pre popíjanie prišiel aj o angažmán. Augusta bol ženatý s Alenou a mal dvoch synov. Keď si však našiel milenku, mladú baletku Dagmar, pokúsil sa liečiť a podľa svedectiev kolegov bol naozaj vzorným pacientom v liečebni. 

Lenže keď sa milenka vyjadrila, že pri nej vyzerá herec staro a zanedbane, karta sa otočila. Karel sa snažil zhodiť nejaké kilogramy, a tak jedol len minimálne. Keď bol hladný, radšej si upil vína. A tak sa závislosť vrátila. Umelec zomrel ako 62-ročný na zlyhanie obličiek.

„Tá smrť prišla nečakane. Prišiel popoludní domov, ľahol si a na ďalší deň ráno nevstával. A ja som hovorila: Je ti zle? Chceš jesť? On už tú smrť zjavne cítil,” povedala v dokumente Príbehy slávnych hercova manželka Alena, ktorá na neho nezanevrela a mala pre neho stále v byte prichystanú izbu. 

Karel Augusta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FS Barrandov)
 

Viac o téme: Karel Augusta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu