Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Kokaín a nahota: Česká herečka to roztočila!

Ljuba Hermanová Zobraziť galériu (3)
Ljuba Hermanová (Zdroj: ČT)

PRAHA - Herečka a speváčka Ljuba Hermanová si naozaj užívala život. Striedala mužov, vyskúšala drogy a patrila k priekopníčkam plastickej chirurgie u našich susedov. Dnes si pripomíname výročie jej úmrtia.

Ljuba Hermanová sa narodila 23. apríla 1913. Kariéru začala v operetách. Štúdium na pražskom konzervatóriu zanechala, už ako 17-ročná vystupovala v pražskom divadle Aréna. Určitý čas pôsobila v spevohre bratislavského Slovenského národného divadla. 

Galéria: Ljuba Hermanová

Potom sa stala na jednu sezónu hviezdou pražského Osvobozeného divadla, kde ako jediná žena spievala s Jiřím Voskovcom a Janom Werichom na predscéne.

Na filmovom plátne sa objavila v snímke Voskovca a Wericha Peníze nebo život (1932), kde s Hanou Vítovou spievala Ježkovo blues Život je jen náhoda. Nasledovali ďalšie filmové role, v ktorých stelesnila najmä mladé ľahkomyseľné dievčatá. Stvárnila aj rozmarnú milenku vo filme Pán na roztrhání (1934) v réžii Miroslava Cikána.

Ljuba Hermanová
Zobraziť galériu (3)
Ljuba Hermanová  (Zdroj: ČT)

Koncom 50. rokov začala vystupovať ako umelkyňa na voľnej nohe s piesňovým programom a estrádami. Neskôr sa začala venovať šansónu. 

Jej temperament sa prejavoval nielen na javisku, ale aj v súkromí. Milovala mužov a vraj dostala každého, na ktorého si pomyslela. Keď sa zamilovala, okamžite opustila toho, kto bol práve po jej boku. Napriek tomu si vyskúšala aj manželský zväzok, a to hneď štyrikrát.

Milovala zábavu a ničomu sa nebránila. Ako uviedla vo svojich spomienkach Adina Mandlová, dokonca šňupala aj kokaín. Ako uvádza Blesk, koluje o nej historka, ako nahá iba v kožuchu bežala do jedného pražského hotela, aby kúpila ďalšiu dávku. 

Hermanová sa veľmi starala o svoj vzhľad. Bola jednou z priekopníčok využívania plastickej chirurgie v Česku. Nenapraviteľná životná optimistka Ljuba Hermanová zomrela v Prahe 21. mája 1996 vo veku 83 rokov.

Ljuba Hermanová
Zobraziť galériu (3)
Ljuba Hermanová  (Zdroj: ČT)

 
Viac o téme: Ljuba Hermanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu