Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Herec z Popelky: Kolaps pri nakrúcaní... Zabil ho panický strach!

Jan Libíček Zobraziť galériu (3)
Jan Libíček (Zdroj: FS Barrandov)

PRAHA - Herec Jan Libíček sa každému vryl do pamäti ako preceptor z obľúbenej rozprávky. Krátko nato nakrúcal komédiu Jak utopit doktora Mráčka, keď náhle omdlel. Síce sa ešte prebral, ale následne ho zachvátil panický strach a 24. mája 1974 zomrel.

Jan Libíček sa narodil 28. septembra 1931. V detstve sa venoval pohybovým aktivitám - hádzanej i akrobacii. Na prianie otca sa stal zámočníkom. 

Galéria: Jan Libíček

Jeho vášňou však bolo divadlo. Odišiel do Prahy, kde si dorobil maturitu a začal študovať na DAMU. Pre nedisciplinovanosť bol vylúčený. Keď však nastúpil na vojnu, pôsobil v armádnom umeleckom súbore a po návrate do civilu zostal pri divadelnej činnosti. 

Od 60. rokov sa začal objavovať aj v menších úlohách pred kamerami. Diváci ho mohli vidieť v snímkach ako Baron Prášil, Poklad byzantského kupce, Kdo chce zabít Jesii?, Zabil jsem Einsteina, pánové..., Světáci, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Pane, vy jste vdova, Dívka na koštěti, Tři oříšky pro Popelku, Noc na Karlštejně...

Herec z Popelky: Kolaps
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Herec vážil viac ako 140 kíl a miloval scény, pri ktorých mohol jesť. Celkovo mal nezdravú životosprávu, no horší bol jeho strach z lekárov. Na prehliadky nechodil a ani netušil, aké má zdravotné problémy. „Jan Libíček bol veľmi vážne chorý človek, ktorý mal navyše hrôzu z doktorov, a preto svoje ťažkosti pred všetkými tajil. Ani manželka, ani dcéry ho nikdy nedokázali dostať k doktorovi. Spätne vieme, že mal cukrovku, ale zrejme o tom nevedel ani on sám, pretože sa nikdy nenechal vyšetriť,” napísal vo svojej knihe režisér Václav Vorlíček. 

Práve s ním Libíček v roku 1974 nakrúcal komédiu Jak utopit doktora Mráčka. Počas nakrúcania popíjal skazené mlieko – údajne bol veľmi šetrný, a keď sa následne postavil, omdlel a spadol do Vltavy. Potápači prítomní na nakrúcaní mu poskytli prvú pomoc a zavolali záchrannú službu. 

Herec sa po oživovacích pokusoch prebral, ale nie na dlho. „Ako nad sebou zbadal saniťáka v bielom plášti a nosidlá, prepukla jeho panická hrôza, až priamo fóbia z lekárov. Aj keď utrpel ťažký kolaps, ako sme sa neskôr dozvedeli, strach ho donútil z posledných síl vstať a pokúsil sa utiecť. Taká veľká bola jeho panika. Vyšklbol sa im, ale urobil len pár krokov, než opäť v bezvedomí spadol. Naložili ho a viezli do nemocnice, ale už tam nedorazili. Jan Libíček cestou zomrel, takže s ním zamierili rovno na pitevňu,” uviedol Vorlíček. 

Príčinou smrti bol vraj diabetický šok, niektoré zdroje hovoria o zlyhaní obličiek. V hereckých kruhoch však mnohí veria, že v skutočnosti ich kolegu zabil strach. 

Jan Libíček zomrel 24. mája 1974 vo veku 42 rokov. 

Herec z Popelky: Kolaps
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Viac o téme: Jan Libíček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu