Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zomrel ako 32-ročný, a predsa je legendou: Záhadná smrť akčného hrdinu!

Bruce Lee Zobraziť galériu (5)
Bruce Lee (Zdroj: 20th Century Fox)

LOS ANGELES - K smrti herca a majstra bojových umení sa viaže niekoľko teórií. Bruce Lee zomrel ako 32-ročný, no navždy zostane legendou, ktorá priviedla kung-fu k dokonalosti.

Bruce Lee sa narodil 27. novembra 1940 v San Francisku ako Lee Jun-fan. Jeho rodina sa neskôr presťahovala naspäť do Hongkongu. Už ako dieťa účinkoval v niekoľkých filmoch. Popri škole sa venoval boxu, tancu a časom aj bojovým umeniam.

Galéria: Bruce Lee

Lee sa často dostával do bitiek a keď sa postavil proti synovi rodiny zo zločineckých kruhov, otec ho radšej poslal do USA. Tam sa venoval štúdiu, ale aj bojovým umeniam, ktoré začal vyučovať. Svoj štýl nazval Jun Fan Gung Fu (Jun-fanovo kung fu). 

Bruce Lee
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Passion)

V roku 1964 sa na Long Beach zúčastnil Medzinárodných majstrovstiev v karate, kde predvádzal kliky na dvoch prstoch a tiež jednopalcový úder (one inch punch). Ten spočíva v tom, že Lee, ktorý stojí čelom k svojmu partnerovi, má ľahko natiahnutú pravú ruku, pričom prsty sú približne jeden palec (2,54 cm) vzdialené od hrudi jeho oponenta. Bez toho, aby ruku stiahol k sebe, súpera udrie tak, že ho odhodí dozadu. „Povedal som Brucovi, aby tento typ demonštrovania už viac nerobil. Keď ma naposledy udrel, musel som zostať doma z práce, pretože bolesť v mojej hrudi bola neúnosná,” zveril sa neskôr dobrovoľník. 

Lee sa ale ďalej učil a zdokonaľoval svoje umenie. A nakoniec prerazil aj vo filmovom priemysle. Účinkoval napríklad v sérii o Batmanovi zo 60. rokov. Okrem toho sa podieľal aj na niektorých bojových choreografiách vo filmoch, v ktorých nehral, a tiež pripravoval hercov na bojové scény. 

Chuck Norris a Bruce
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Golden Harvest Company)

Jeho posledným filmom sa stala snímka Drak prichádza. Lee zomrel pár mesiacov po jeho dokončení, šesť dní pred premiérou. Film zaznamenal obrovský úspech a vytvoril dopyt po bojových filmoch s témou kung-fu. 

Okolo smrti herca a majstra bojových umení sa však vynorilo viacero otáznikov. Oficiálnou príčinou jeho smrti v 32 rokoch bol mozgový edém ako alergická reakcia na liek proti bolesti. Objavili sa však aj iné teórie. Jedna hovorila, že zomrel následkom takzvaného dotyku smrti (dim-mak – funguje na rovnakom princípe ako jednopalcový úder, ale následky sa môžu prejaviť až po týždňoch alebo i rokoch) kvôli tomu, že šíril východné tajomstvo medzi ľuďmi na Západe. Podľa ďalšej zas bola jeho smrť následkom nespočetných úderov do hlavy. 

Špekulovalo sa aj o kliatbe zoslanej na jeho rodinu. Vo východných kultúrach nie je ničím výnimočným, keď ľudia veria v takéto mystické veci. Ako akési potvrdenie tejto myšlienky potom vnímali aj smrť jeho syna Brandona, ktorý nešťastne zahynul pri nakrúcaní filmu Vrana v 28 rokoch. 

Bruce Lee
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ZDF)

Brandon Lee
Zobraziť galériu (5)
Brandon Lee  (Zdroj: Warner Bros.)

Viac o téme: Bruce Lee
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu