Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Český herec bojoval s depresiami: Najtvrdšia forma samovraždy!

Vlastimil Brodský Zobraziť galériu (5)
Vlastimil Brodský (Zdroj: ČT)

PRAHA - Vždy bol povestný čiernym humorom, a tak jeho reči o smrti nebrali blízki vážne. Vlastimil Brodský si nakoniec siahol na život vo vysokom veku, mal 81 rokov. Jeho dcéra, tiež herečka Tereza Brodská, sa len veľmi ťažko vyrovnávala s tým, akou formou to urobil.

Vlastimil Brodský sa narodil 15. decembra 1920 v Hrušove nad Odrou (dnes Ostrava v Česku). Pochádzal z rodiny zanietených ochotníkov, ale najskôr chcel byť tanečníkom. Naučil sa stepovať a ako stredoškolák tancoval v nočných baroch.

Galéria: Vlastimil Brodský

Študoval na hereckej škole E.F. Buriana, potom účinkoval vo viacerých pražských divadlách (napríklad Větrník, Pražské divadelné štúdio, Nezávislé divadlo). Po druhej svetovej vojne patril k zakladateľom úspešnej pražskej scény Divadlo satiry. Od roku 1948 bol členom Divadla na Vinohradoch (hosťoval aj na scéne Národného divadla v Prahe), odkiaľ odišiel 1. januára 1984 do penzie, hoci vystupoval až do roku 1990.

V jeho hereckom repertoári v divadle, televízii a filme prevažujú antihrdinovia a tragikomické postavy s veľkou dávkou múdrej zhovievavosti a humoru.

Jaroslav Mareš a Vlastimil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ČS filmová spoločnosť)

Zahral si vo vyše 150 filmoch, k jeho najznámejším môžeme zaradiť Kam čert nemůže (1959), Pani Bovaryová (1960), Až přijde kocour (1963), Ženu ani květinou neuhodíš (1966), Ostře sledované vlaky (1966), Všichni dobří rodáci (1968), Farářův konec (1968), Skřivánci na niti (1969), Noc na Karlštejně (1973). Televízni diváci ho poznajú najmä zo seriálov Pan Tau (1969), F.L. Věk (1970) a Arabela (1979). V mnohých snímkach hral aj so svojou vtedajšou manželkou Janou Brejchovou.

Svetovú popularitu mu zaistila hlavná úloha Žida Jakoba Heyma v nemeckom filme Jakob der Lügner (Jakub klamár) v roku 1975, za ktorú získal Strieborného medveďa na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale v nemeckom Berlíne.

Vlastimil Brodský
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Deutsche Film)

Svoju filmovú kariéru ukončil dôstojne veľkou postavou vrtkého dôchodcu Františka Hána v smutnej komédii Babí léto (2001), za ktorú získal Českého leva (2001) za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Popularitu si Vlastimil Brodský získal aj rozhlasovými večerníčkami so škriatkom Hajajom. Herecky sa realizoval aj v dabingu v detskom seriáli Šmoulové a v mnohých televíznych inscenáciách. V roku 1995 vydal knižku memoárov Dr(o)bečky z půjčovny duší.

Vlastimil Brodský, jeden z najpopulárnejších českých hercov, sa za svoje herecké umenie stal laureátom mnohých významných ocenení. V roku 1988 získal titul národného umelca. V roku 1967 to bola Cena Jaroslava Průchy, udelili mu Cenu československého rozhlasu (1981), Zlatú nymfu (1984) za film Tažní ptáci na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) v Monte Carlo, Cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo v činohre (1997), Medailu Za zásluhy (2001) a na karlovarskom MFF Cenu za mimoriadny umelecký prínos svetovému filmu (2002) in memoriam.

Vlastimil Brodský
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ČT)

Herec zomrel 20. apríla 2002, svoj život ukončil dobrovoľne na svojej chalupe v českolipskej Slunečnej v Česku. „Nikto to netušil, nečakal. Otec mal odjakživa čierny humor, jeho náznaky preto nikto nebral vážne. Povedal napríklad, že sa posadí k radiátoru, aby si zvykol na teplo kremačnej pece,” povedala pred rokom Tereza Brodská pre Novinky.cz. 

Brodský celý život trpel depresiami a vo veku 81 rokov sa zastrelil. „Ťažko som sa vyrovnávala s tou konkrétnou formou jeho odchodu. Nekorešpondovala s tým, ako som ho poznala. Nemyslela som, že by niekedy niečo také urobil, ale keď už, predpokladala by som skôr lieky, výfuk v garáži...” uviedla Tereza, ktorá nechápala, že otec zvolil spôsob, ktorý je nezvratný, bez šance na záchranu. 

„Psychiatri vám povedia, že je to najtvrdšia forma samovraždy. Keď sa to stalo, prepadla som panike, že som otecka dosť dobre nepoznala. Strašne mi chýba. A čím som staršia, tým viac,” vyjadrila sa herečka. 

Vlastimil Brodský
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Vlastimil Brodský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu