Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Z krásnej Angeliky je už babička: A svoju slávnu úlohu nenávidí!

Michèle Mercier Zobraziť galériu (8)
Michèle Mercier (Zdroj: S. N. Prodis)

NICE - Herečka Michèle Mercier bola krásna a stala sa sexsymbolom svojej doby. Bohužiaľ, úloha Angeliky, ktorá ju preslávila, zároveň akosi aj pochovala jej kariéru. A nedarilo sa jej ani v súkromí.

Michèle Mercier sa narodila 1. januára 1939. Odmalička túžila byť baletkou a na tomto svojom sne tvrdo pracovala. Náhoda však chcela, že sa dostala k filmu. Najprv to bola len malá rolička, keď pri nakrúcaní vo svojom rodnom Nice zaskočila za chorú tanečnicu. 

Keď sa rozhodla, že sa teda pokúsi preraziť na filmovom plátne, zmenila si svoje pôvodné meno Jocelyn na Michèle. Pomaly sa stávala obľúbenou herečkou, až prišla úloha, ktorá z nej urobila naozajstnú hviezdu – Angelika.

Z krásnej Angeliky je
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: S. N. Prodis)

Cesta k tejto postave nebola vôbec jednoduchá. Skloňovali sa mená úplne iných herečiek, oslovená bola aj Brigitte Bardot. Michèle Mercier bola možno až šiesta v poradí. A hneď na konkurze mala nezhody s režisérom, takže bola presvedčená, že Angeliku nestvárni. Lenže na scéne predviedla taký prirodzený výbuch hnevu, že úlohu mala hneď istú. A nakoniec nakrútila 5 filmov o Angelike. 

Po rokoch ale herečka na svoju najslávnejšiu úlohu zanevrela. Všetci si ju totiž stotožnili s Angelikou a nielen zabudli na filmy, ktoré nakrútila predtým, ale režiséri sa ju báli obsadzovať do nových úloh, aby im svojím imidžom nezničila ich umelecký zámer. A tak sa markíza anjelov stala pre krásnu Francúzku prekliatím.

Z krásnej Angeliky je
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: S. N. Prodis)

Nedarilo sa jej ani v súkromí. Pri nohách jej ležali bohatí, slávni a mocní muži, no na týchto hodnotách kráske nezáležalo. Bohužiaľ si ale vyberala zle. S jedným mužom po svojom boku zažila bitky a tyraniu, ďalší nanešťastie zomrel na rakovinu a ten tretí ju nevnímal ako Michèle, ale v nej videl iba Angeliku. „Muži sú od prírody neovládateľní a neznesiteľní. A možno som v role Angeliky prežila príliš veľa šťastia a na ozajstný život už nezvýšilo,“ píše sa v jej spomienkovej knihe.

Michèle Mercier napísala niekoľko autobiografií a všetky v názve nesú práve meno Angelika. Kniha z roku 2002 sa volá príznačne Ja nie som Angelika! Dnes má umelkyňa 81 rokov a v spoločnosti sa objavuje len sporadicky. 

Z krásnej Angeliky je
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: Michèle Mercier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu