Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Spievala s Dočolomanským, zomrela mesiac pred 33. narodeninami: Krutý osud slovenskej speváčky

Eva Kostolányiová Zobraziť galériu (8)
Eva Kostolányiová (Zdroj: RTVS/Radosť zo života)

BRATISLAVA - Krásna a talentovaná! Eva Kostolányiová kedysi s Michalom Dočolomanským spievala pieseň Smoliar a jej samej osud nedoprial dlhý život. Prehrala boj s rakovinou.

Eva Kostolányiová sa narodila 2. novembra 1942. Od malička mala blízko k hudbe a pohybovej aktivite. Jej brat ju preto prihlásil na konkurz do SĽUKU, kde zažiarila. Neskôr pôsobila vo Vojenskom umeleckom súbore, najprv ako tanečnica, neskôr aj ako speváčka. 

Spolu s Evou Mázikovou vystupovala s Orchestrom Braňa Hronca v zahraničí. Manžel na ňu ale príliš žiarlil a ich vzťah sa rozpadol. Neskôr si našla priateľa, ktorý s ňou prežil posledné roky života, kým ho neukončila zákerná rakovina. 

Spievala s Dočolomanským, zomrela
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: youtube.com)

„Raz prišla za mnou a povedala, že má hrčky a že sa bojí, že má rakovinu, tak som na ňu ešte vyskočil: Ako môžeš niečo takéto hovoriť? To je hlúposť!” spomínal Hronec kedysi pred kamerami RTVS v dokumente Radosť zo života - Eva Kostolányiová. 

No ukázalo sa, že speváčka mala pravdu. Ona sama sa však žiadnemu smútku nepoddala. Ako spomínala jej lekárka, akoby s touto hroznou správou nabrala novú energiu a snažila sa sa všetko stihnúť, kým odíde. Lekári jej vyoperovali nádor, no neskôr jej museli vziať aj prsník. Napriek tomu v podstate ušla z nemocnice na vystúpenie, kde spievala a tancovala, akoby jej ani nič nebolo. 

Spievala s Dočolomanským, zomrela
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: RTVS/Radosť zo života)

Neskôr dokonca dostala rolu v muzikáli. „Eva bola, podľa môjho názoru, najlepšia speváčka v tom čase,” zložil jej poklonu dnes už tiež nežijúci Michal Dočolomanský. Ten s Evou naspieval napríklad známu repeťácku pieseň Smoliar.

Spievala s Dočolomanským, zomrela
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: youtube.com)

Kostolányiová teda pracovala naplno, hoci vystúpenia striedali pobyty v nemocnici. Vplyvom choroby – keďže musela brať hormonálne injekcie – jej zhrubol hlas, a tak musela obmeniť repertoár. Ostrihala si vlasy a brala to proste ako imidžovú zmenu. Naozaj sa nikdy nepoddávala pochmúrnym myšlienkam a žila napriek ťažkej chorobe naplno. 

Až do septembra 1975 bola optimistická. V auguste nahrala poslednú pieseň More lásky a o pár dní ju viezli do nemocnice. V septembri tam prvý raz vyslovila myšlienku, že konca roka sa zrejme nedožije. Zomrela 3. októbra, mesiac pred svojimi 33. narodeninami. 

Spievala s Dočolomanským, zomrela
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: RTVS/Radosť zo života)

Viac o téme: Eva Kostolányiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu