Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Milovaný Hawkeye Pierce zo seriálu M*A*S*H: Má 83 rokov a Parkinsonovu chorobu

Alan Alda Zobraziť galériu (4)
Alan Alda (Zdroj: 20th Century Fox Television)

LOS ANGELES - Americký herec, filmár a spisovateľ Alan Alda má Parkinsonovu chorobu. Rodák z New Yorku to prezradil tri a pol roka po tom, čo si od lekárov vypočul túto diagnózu. Ako povedal, aj napriek tomu sa venuje herectvu, poskytuje rozhovory a žije plnohodnotný život.

Alan Alda, vlastným menom Alphonso Joseph D’Abruzzo, je rodákom z newyorského Bronxu. Narodil sa 28 januára 1936. Jeho rodičia mali talianskych a írskych predkov. Jeho umelecké meno Alda vzniklo spojení prvých dvoch písmen z mien Alphonso a D’Abruzzo.

Už od detstva účinkoval v rôznych divadelných predstaveniach a neskôr sa dostal až na Broadway. Jeho prvým filmom bola dramédia Tie dni sú už za nami (1963), slávu však získal až ako Hawkeye Pierce v seriáli M.A.S.H. (1972 – 1983), ktorý mu vyniesol päť cien Primetime Emmy a šesť Zlatých glóbusov.

Alan Alda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: 20th Century Fox Television)

M.A.S.H. bol zároveň aj jeho režisérskym debutom, keď pod jeho taktovkou vzniklo 32 epizód. Režíroval taktiež snímky Štyri ročné obdobia (1981) alebo Betsy sa vydáva (1990), pričom v oboch si aj zahral.

Predstavil sa napríklad aj vo filmoch Vražda v Bielom dome (1997), Mesto šialencov (1997), Po čom ženy túžia (2000), Letec (2004), Most špiónov (2015) či v snímkach Woodyho Allena Zločiny a poklesky (1989), Tajomná vražda na Manhattane (1993) alebo Všetci hovoria: Milujem ťa (1996). Od roku 1957 je ženatý s fotografkou a spisovateľkou Arlene Alda, s ktorou má tri dcéry.

Minulý rok v lete herec oznámil, že trpí Parkinsonovou choroou. O svojej diagnóze vedel už viac než tri roky. Alda verí, že zverejnenie tejto správy môže pomôcť iným ľuďom s rovnakou diagnózou. O ochorení prehovoril po tom, ako si všimol, že sa mu počas televíznych rozhovorov začal chvieť palec a ako podotkol, bolo by len otázkou času, kedy by fanúšikovia začali špekulovať o jeho zdravotnom stave.

Alan Alda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Navyše, samotná diagnóza znie pre mnohých ľudí priam hrozivo. „Viaže sa k tomu akási stigma. Ľudia si myslia, že keď vám je diagnostikovaný Parkinson, váš život končí,” vyjadril sa Alda pred pár dňami pre Vanity Fair. Podľa jeho slov ide síce o vážnu vec, no človek stále môže na sebe pracovať. „Stále ešte môžete mať dlhý a dobrý život,” povedal povzbudzujúco. 

Viac o téme: Alan Alda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu