Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Legenda českého humoru: Charizmatický herec odvrhol vlastného syna!

Jan Werich Zobraziť galériu (5)
Jan Werich (Zdroj: ČS štátny film)

PRAHA - Toto by o ňom povedal málokto! Jan Werich bol obľúbeným hercom a pri jeho komických výkonoch by len málokto povedal, že v reálnom živote skrýva tajomstvo. Jeho syn totiž hneď po narodení putoval do domova, lebo bol nemanželský.

Filmy Cisárov pekár a Pekárov cisár sú doteraz obľúbené – mnohí si bez nich nevedia predstaviť vianočné sviatky. Hlavnú zásluhu na tom má Jan Werich, ktorý si strihol dvojúlohu a cisársku minisériu okorenil svojím legendárnym smiechom. 

Legenda českého humoru: Charizmatický
Zobraziť galériu (5)

Málokto si vie predstaviť, že tento majster humoru v skutočnosti skrýva temné tajomstvo. A to odloženého syna. „Až keď Jan Werich umrel, moja matka mi povedala, že bol mojím biologickým otcom,” prezradil pred pár rokmi Jiří Petrášek, ktorý žil s adoptívnymi rodičmi. 

Vzdala sa ho totiž aj jeho skutočná matka. „Keď vás niekto dá do dojčenského ústavu, tak ho za matku nepovažujete. Aj keď jej situáciu chápem. Začínajúcu hviezdu, ktorá má dieťa so starším ženatým mužom a nemôže to legalizovať,” povedal pre iDnes zapretý syn slávneho otca. 

Legenda českého humoru: Charizmatický
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: VAW a Gaumont)

Jan Werich sa narodil 6. februára 1905 a zomrel 31. októbra 1980. Už na gymnáziu sa stretol s Jiřím Voskovcom, s  ktorým neskôr vytvoril známu dvojicu – najprv v redakcii časopisu Prerod, neskôr v divadle a vo filme. 

Krátko pred vojnou emigrovali do USA. Werich po návrate zostal už navždy, Voskovec neskôr znovu odišiel. V divadle Voskovca a Wericha sa tak Janovým novým partnerom stal Miroslav Horníček. 

Za manželku si Jan Werich vzal prekladateľku Zdenu Houskovú, ich dcéra Jana bola prekladateľkou aj herečkou. 

Legenda českého humoru: Charizmatický
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ČS štátny film)

Viac o téme: Jan Werich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu