Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Cisárov pekár Werich: Hádky s režisérom filmu, nepríjemné zranenie a pobúrení Rakúšania!

Jan Werich si v dvojdielnom filme zahral dvojúlohu. Zobraziť galériu (13)
Jan Werich si v dvojdielnom filme zahral dvojúlohu.

PRAHA - Veľa sa menilo! Nakrúcanie dvojdielneho filmu o zámene pekára a cisára poznačili nezhody Jana Wericha (†75) s režisérom. Zranenie hlavného herca a zastavenie kamier na dva týždne boli udalosti, ktoré znamenali zásadnú zmenu - snímky sa ujal nový muž, Martin Frič (†66). Pod jeho taktovkou sa menili aj niektorí herci a členovia štábu. Výsledok však stojí za to. Prinášame vám nielen pikošky, ale aj tie najlepšie hlášky.

Hoci nejde o vianočnú tému, filmy Cisárov pekár a Pekárov cisár už roky patria k najkrajším sviatkom v roku. Obľúbený Jan Werich si zahral obe hlavné úlohy - pekára aj cisára. Mnoho ostatných postáv však bolo preobsadených. Prečítajte si o problémoch počas nakrúcania a pripomeňte si s nami aj tie najlepšie hlášky: 

► Hoci Rudolf II. existoval, film nie je nakrútený s historickou presnosťou. V záberoch sa objavujú aj stavby, ktoré za čias tohto cisára vôbec neexistovali. 

► Film začal režírovať Jiří Krejčík, ktorý si však príliš nerozumel s Jánom Werichom. Pri jednej z hádok mu herec povedal: „Vy ste tak sprostý, že ani nemôžete pochopiť, ako sprostý vlastne ste.” 

► Povestným klincom do rakvy sa Krejčíkovi stala scéna, ako pekár Matěj padá do cisárovej vane. Werich sa mal šmyknúť na mydle, kvôli jeho váhe však vznikli obavy zo zranenia. Sám herec vymyslel náhradné riešenie - stúpenie na vázu. Tá ho však porezala tak, že nakrúcanie dostalo stopku na dva týždne. 

Werich mal vo filme výsostné postavenie, preto sa po nezhodách vymieňal režisér. Tým sa stal Martin Frič. Spolu s tým došlo aj k zmenám v hereckom obsadení či medzi členmi štábu. 

► Film o Golemovi v roku 1951 stál 27 miliónov českých korún. O ďalších minimálne desať sa vraj predražil po výmene režiséra, keďže niektoré scény sa nakrúcali nanovo. Nešetrilo sa údajne ani na hereckých honorároch. 

► Filmári mali k dispozícii originálne umelecké diela z hradných zbierok. 

► Architekt, ktorý navrhol Golema, zablúdil cestou na chalupu Jana Wericha a bol zadržaný pohraničnou hliadkou. Skice ku Golemovi a ministerský list pre herca, ktorý mal u seba, sa vojakom zdali podozrivé. A tak mu robili eskortu až do cieľa jeho cesty. 

► Herec Lubomír Lipský stvárnil alchymistu, ktorý mal hovoriť cudzím jazykom. V scenári však nemal napísané nič viac, režisér Frič mu povedal, nech niečo vymyslí. A tak vznikla legendárna vtipná reč.  

Lipsky Cisárov pekár
► Jednu z dvorných dám hrala vtedajšia manekýnka, dnes známa režisérka Věra Chytilová. 

► Rakúski diváci boli údajne pobúrení z toho, ako Werich stvárnil ich milovaného cisára Rudolfa II. Kritici sa vyjadrili, že z neho urobil úplného somára. 

► Jan Werich sa mohol stať naozaj svetoznámym. Po boku Seana Conneryho totiž nakrúcal bondovku Žiješ len dvakrát. Po pár dňoch si však zbalil kufre. Oficiálne preto, že viac pripomínal Santa Clausa než zápornú postavu. Šepkalo sa však, že na herca tlačil vtedajší komunistický režim, ktorý mu chcel zakázať návrat do vlasti. 

Najlepšie filmové hlášky: 

Rudolf II.: Chápeš teď lásku? Mluv. Co cítíš? Sirael: Rum.
Zobraziť galériu (13)
Rudolf II.: Chápeš teď lásku? Mluv. Co cítíš? Sirael: Rum.

► „Á, sám mistr Kelley k nám zavítal! Nuže vězte, vzácný magistře, tu vaši krasavici umělou, ten špalek, který jste utesal v konjunkci smrku a borovice, tu vaši Sirael si vetkněte za klobouk.”

Rudolf II.: A kolik času ještě budeš potřebovat? Scotta: Snad týden, snad den... snad osm let.
Zobraziť galériu (13)
Rudolf II.: A kolik času ještě budeš potřebovat? Scotta: Snad týden, snad den... snad osm let.

► Lang: „Vyslanec vašeho nejjasnějšího bratra čeká již třetí měsíc na vaše nejmilostivější slyšení.”
Rudolf II.: „A my už čekáme třicet let, až našeho nejmilostivějšího bratra sebere čert.”

Scotta: Když ta němá tvář se na mě tak hezky kouká. Rudolf II.: Tak ho píchni do té němé tváře!
Zobraziť galériu (13)
Scotta: Když ta němá tvář se na mě tak hezky kouká. Rudolf II.: Tak ho píchni do té němé tváře!

► Matěj: „Ty nevěříš na elixíry?”
Scotta: „Ne! Protože je vyrábím.”

Kde je Strádová? Matěj: Hraběnka spí na nebesích.
Zobraziť galériu (13)
Kde je Strádová? Matěj: Hraběnka spí na nebesích.

► holič: „Tak, co tomu říkáš? Buď opravdu omládl, anebo zrezavěl.”

VIDEO: Kedy bude hotový elixír mladosti? 

Elixír mládí

 

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu