Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hľadaný terorista je mŕtvy: Maročan (†22) mal pri sebe falošný pás s výbušninami a nože

Younesa Abouyaaqouba zneškodnila polícia Zobraziť galériu (5)
Younesa Abouyaaqouba zneškodnila polícia (Zdroj: SITA)

BARCELONA - Medzinárodne hľadaný 22-ročný Maročan, ktorého v pondelok zastrelila polícia vo vinohrade pri katalánskom Subiratse, mal pri sebe tašku plnú nožov a na sebe falošný pás s výbušninami. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Polícia uviedla, že má "vedecké dôkazy" o tom, že Younes Abouyaaqoub šoféroval dodávku, s ktorou vrážal vo štvrtok na rušnej ulici v Barcelone do ľudí, pričom 13 z nich usmrtil a ďalším viac ako 120 osobám spôsobil zranenia. Potom ukradol auto a jeho vodiča dobodal na smrť.

Po štyroch dňoch na úteku ho videli v pondelok popoludní pri vlakovej stanici približne 50 kilometrov západne od Barcelony. Druhá svedkyňa oznámila polícii, že s určitosťou zahliadla muža, ktorého fotografiu zverejnili médiá nielen v Španielsku. Dvaja policajti našli Abouyaaqouba, ako sa ukrýva vo vinohrade a požiadali ho, aby sa identifikoval. Zastrelili ho, keď im ukázal na tele niečo, čo vyzeralo ako trhaviny a začal kričať "Alláhu akbar" (v arabčine Boh je veľký).

Younes Abouyaaqoub
Zobraziť galériu (5)
Younes Abouyaaqoub  (Zdroj: TASR)

Šéf katalánskej polície Josep Lluís Trapero ďalej uviedol, že zastreleného muža najskôr preveril robot na odstraňovanie bômb, avšak zistilo sa, že pás s výbušninami bol falošný. Pri jeho tele našli tašku plnú nožov. Policajná fotografia tela ukazovala podľa AP zakrvavenú tvár s niekoľkodňovým strniskom na brade.

Trapero zdôraznil, že s Abouyaaqoubovou smrťou došlo k likvidácii 12-člennej skupiny zodpovednej za minulotýždňové teroristické útoky v Barcelone a v Cambrilse. Štyria sú vo väzbe a ôsmi sú mŕtvi.

Hľadaný terorista je mŕtvy:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Piatich zastrelila polícia v prímorskom Cambrilse, kde v piatok skoro ráno pri útoku dodávkou prišla o život jedna žena, a dvaja zahynuli pri výbuchu, keď pripravovali bomby deň pred barcelonským útokom. Posledným, kto bol z extrémistickej bunky na slobode, bol Younes Abouyaaqoub. K zodpovednosti za útoky v Barcelone a v Cambrilse sa prihlásila skupina Daeš.

Viac o téme: BarcelonaYounes Abouyaaqoub
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu