Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sme rodina: Najčestnejším riešením by boli predčasné voľby

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najrozumnejším a najčestnejším riešením súčasnej situácie v koalícii by bolo usporiadanie predčasných parlamentných volieb. Tvrdí to opozičné hnutie Sme rodina s tým, že je potrebné začať s novou vládou a novým, nekorupčným a nekoristníckym spôsobom práce.

"Už pri svojom vzniku si dala táto vládna koalícia do vienka klamstvo a podvod na voličoch, konkrétne strany #Sieť a Most-Híd. Tvrdila, že treba postaviť hrádzu extrémizmu aj za cenu porušenia volebných sľubov. My sme vždy tvrdili, že ak je tu nejaký extrémizmus, tak je to najmä nehorázne bezbrehé rozkrádanie," odkazujú predstavitelia Sme rodina.

Prečítajte si aj: MIMORIADNY ONLINE Koniec koalície sa blíži! Fico odvolal Plavčana: Prvé slová, keď to uvidel Danko

Podľa nich práve v tejto koaličnej kríze boli prerazené všetky dná tohto rozkrádania. "Ale táto vláda sa dopúšťa ešte väčšej nehoráznosti. Bohorovne vyhlasuje, že niet inej alternatívy ako ona. Ale to nemôže posudzovať ani Andrej Danko (SNS), ani Robert Fico (Smer-SD) a ani Béla Bugár (Most-Híd). To môžu posudzovať len voliči vo voľbách a nikto iný," dodalo opozičné hnutie.

Premiér Fico dnes vyzval na odchod ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS). Zdôvodnil to tým, že vládna koalícia si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti, naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva. Predsedu SNS Andreja Danka požiadal, aby v čo najkratšom čase navrhol nového šéfa školského rezortu.

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Po vypuknutí kauzy žiadala opozícia odstúpenie ministra. Udalosti spôsobili aj vládnu krízu, iniciovanú vypovedaním koaličnej zmluvy zo strany SNS.

Viac o téme: Boris KollárSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu