Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Budaj uvítal zmenený postoj národniarov a Smeru: Koalícia odsúva zodpovednosť

Ján Budaj
Ján Budaj (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Poslanec NR SR Ján Budaj víta, že Smer a SNS zmenili postoj k rušeniu amnestií Vladimíra Mečiara. Ako poznamenal v rozprave k návrhu ústavného zákona, Most-Híd postoj nezmenil, lebo vždy hlasoval za zrušenie amnestií.

Neverí však, že Béla Bugár alebo ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská sú nadšení, ako sa toto rozhodnutie prijíma v skrátenom legislatívnom konaní. „To je v rozpore s Rokovacím poriadkom,“ zdôraznil. Budaj tiež kritizoval, že cieľom koaličného návrhu je preniesť zodpovednosť zo sály parlamentu na ústavný súd. „Chcú ho vyniesť niekam, kde sú tí, ktorí sa občanom priamo nezodpovedajú. Je to odsunutie zodpovednosti,“ vyhlásil Budaj, ktorý všetkých vyzval, aby sa táto etapa ukončila.

Za premárnenú šancu označil Budaj fakt, že sa nepripravil spoločný návrh na zrušenie amnestií, ktorý by predložili spolu koaliční a opoziční poslanci. „Premiér siahol k marketingovej komunikácii. My sme tu za handry,“ vyhlásil. Podľa neho premárnenou príležitosťou je aj presunutie posledného slova na ústavný súd. „Ak sa to skončí ako pasca, nemôžete sa hnevať, že to budeme nahlas hovoriť,“ dodal.

Podľa Budaja však zrušenie amnestií je aj spor o rovnosť pred zákonom. Rovnosť pred zákonom by mala byť podľa Budaja normálne pravidlo, ale upozornil, že v 90. rokoch politici boli "zbožstvená" vrstva. „Tí, čo kritizovali Mečiara, boli fyzicky napádaní. Keď padla jeho vláda, považovalo sa to za puč, pretože išlo o protislovenské sily. Mečiar zastrašoval poslancov protiústavným vyhnaním Františka Gauliedera z parlamentu. Zastrašoval prezidenta, pretože hoci bol nominantom HZDS neposlúchal príkazy predsedu HZDS ale držal sa ústavy,“ pripomenul Budaj, ktorý verí, že už na Slovensku nikdy nebude premiér, ktorý by udelil amnestiu vlastnému zločinu spáchanému štátom.

Koalícia navrhuje Mečiarove amnestie zrušiť novelizáciou ústavy a rozšírením kompetencie parlamentu o právo ich zrušiť trojpätinovou väčšinou, návrh na zrušenie bude musieť podať 30 poslancov. Zároveň dávajú kompetenciu Ústavnému súdu SR posúdiť do dvoch mesiacov návrh poslancov o zrušení amnestií, ak takéto rozhodnutie parlament prijme. Ústavný súd bude môcť povedať, či je takéto rozhodnutie parlamentu platné, alebo nie je. Po tom, ako táto novela nadobudne účinnosť, bude môcť parlament rokovať o samotnom ústavnom návrhu zákona, ktorým sa rušia tak amnestie Vladimíra Mečiara, ako aj milosti prezidenta Michala Kováča.

Viac o téme: Ján Budaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu