Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zvrat v kauze Čistý deň: Bývalého zamestnanca obvinili zo sexuálneho zneužívania mladistvej

Peter Tománek Zobraziť galériu (5)
Peter Tománek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ministerstvo práce vyhovelo protestu Generálnej prokuratúry (GP) SR a zrušilo rozhodnutie o nezrušení akreditácie resocializačnému zariadeniu Čistý deň. Informovala o tom hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

"Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR doručilo dňa 9. augusta 2017 Generálnej prokuratúre SR rozhodnutie, ktorým vyhovelo podanému protestu Generálnej prokuratúry SR a zrušilo rozhodnutie o nezrušení akreditácie resocializačnému stredisku Čistý deň,“ uviedla Predajňová.

Zvrat v kauze Čistý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: TASR/Michal Svítok)

Rozhodnutie ministerstva, ktorým bolo vyhovené protestu prokurátora, ešte nie je právoplatné. Rezort vyhovel výhradám GP, ktorá protest prokurátora podala predovšetkým pre nesprávnu aplikáciu ustanovení zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele.

Terapeut, ktorý vystupuje v medializovanom prípade znásilnenia 14-ročného dievčatka
Zobraziť galériu (5)
Terapeut, ktorý vystupuje v medializovanom prípade znásilnenia 14-ročného dievčatka  (Zdroj: Foto: Facebook/Boris Kollár, Peter Pčolinský)

„Ministerstvo začalo o zrušení akreditácie konať ex offo. Oznámenia o začatí konania neobsahovalo predpísané náležitosti. Nebolo z neho zrejmé, ktoré konkrétne skutkové okolnosti týkajúce sa činnosti akreditovaného subjektu boli dôvodom na začatie konania,“ priblížila Predajňová.

Zvrat v kauze Čistý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Zistené bolo podľa hovorkyne aj porušenie ustanovení správneho konania o dokazovaní. „Nesprávny bol prístup ministerstva práce k vykonaným dôkazom. Pri rozhodovaní o zrušení akreditácie ako na zásadné prihliadlo na skutočnosti, ktoré pre objektívne posúdenie veci boli skutkovo aj právne irelevantné, pritom podstatné skutočnosti vôbec nezohľadnilo,“ objasnila. Ministerstvo napokon pochybilo aj v tom, že vec nebola pred vydaním rozhodnutia riadne predložená na vyjadrenie akreditačnej komisii.

 

GP sa rozhodla vo veci konať na základe vlastných poznatkov, ale aj podklade podnetu poslankyne Národnej rady SR Natálie Blahovej (SaS). Podľa opozičnej strany ministerstvo práce zlyhalo pri vyšetrovaní kauzy Čistý deň a minister Ján Richter (Smer-SD) odignoroval podozrenia o sexuálnom zneužívaní a týraní detí, ale aj fakty o porušovaní povinností a právnych predpisov zo strany tohto zariadenia.

Zvrat v kauze Čistý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ministerstvo tieto tvrdenia odmietlo s tým, že minister vždy v celom priebehu šetrenia bol a je pripravený na intenzívnu spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní. Rezort upozornil, že správny orgán ministerstva začal okamžite po odporúčaní akreditačnej komisie správne konanie voči zariadeniu už v septembri minulého roka, čoho súčasťou bola aj hĺbková kontrola zariadenia so všetkými závermi. Akreditáciu Čistému dňu ministerstvo neodobralo, proti čomu podala protest Generálna prokuratúra SR.

Akreditáciu posúdia 23. augusta

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) zvolalo na 23. augusta zasadnutie akreditačnej komisie, ktorá sa bude zaoberať novými skutočnosťami ovplyvňujúcimi akreditáciu resocializačného zariadenia Čistý deň. Oznámilo to v stanovisku, ktorým reagovalo na dnešné informácie prokuratúry.

Generálna prokuratúra (GP) dnes oznámila, že ministerstvo práce vyhovelo jej protestu a 9. augusta zrušilo rozhodnutie o nezrušení akreditácie Čistému dňu. „MPSVR opakovane zdôrazňovalo, že ponechanie akreditácie resocializačnému zariadeniu Čistý deň je podmienečné a ak orgány činné v trestnom konaní zistia nové zásadné skutočnosti, ministerstvo bude na ne okamžite reagovať,“ uviedol hovorca Michal Stuška.

Ministerstvo sa taktiež podľa Stužku iba z médií dozvedelo, že vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania dnes už bývalému pracovníkovi Čistého dňa. „Ministerstvo sa okamžite obrátilo na KR PZ SR v Trenčíne, ako aj na Krajskú prokuratúru v Trenčíne so žiadosťou o oficiálne potvrdenie mediálnych správ,“ informoval Stuška.

Viac o téme: AkreditáciaČistý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu