Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Richter je zhnusený časťou opozície: Na odvolávanie je pripravený, nenechá sa ňou vydierať

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA//Marek Mrviš)

BRATISLAVA – Minister práce Ján Richter (Smer-SD) je na odvolávanie v parlamente pripravený. Opozičným politikom odkazuje, že o tomto kroku hovoria "už prakticky pol roka". Richter si stojí za tvrdením, že viaceré vyhlásenia v kauze Čistý deň opakovane vyvrátil už preverenými faktami a dôkazmi.

Minister si myslí, že "k otrasnej situácii" okolo galantského resocializačného zariadenia Čistý deň prispieva aj časť opozície. "A je z toho zhnusený, nenechá sa vydierať," povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Rezort pod Richterovým vedením koná podľa neho "vždy zákonne a na základe faktov a dôkazov". "Nie na základe spolitizovaných pocitov a jednostranných informácií," uviedol Stuška s tým, že "prakticky každé jedno tvrdenie opozície v súvislosti s touto témou je prinajmenšom zavádzanie, ak nie úplná lož".

Opozícia podá na budúci týždeň v piatok 31. marca návrh na odvolanie Richtera. Zdôvodnili to jeho konaním v kauze Čistý deň. Podľa opozície kauzu minister kryje. Svoj zámer oznámili opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA. Predsedníčka klubu SaS Natália Blahová zároveň informovala, že podala trestné oznámenie v súvislosti s galantským resocializačným zariadením Čistý deň pre podozrenie zo subvenčného podvodu. Pri jeho podaní vychádzala Blahová z tzv. medzistrediskovej zmluvy. Podľa Blahovej sa vytváral akýsi čierny fond s peniazmi za vymenené deti.

"Na túto habaďúru museli navliecť ešte jedno zariadenie, vieme o minimálne jednom, s ktorým takto spolupracovali. Uzavreli medzi sebou zmluvu, na základe nej poslali jedno dieťa do iného zariadenia a jedno si z ich zariadenia vzali tam. Dostali navzájom platbu. Jedno zariadenie dostalo od Čistého dňa 1200 eur a Čistý deň prijal od toho zariadenia 1200 eur. Tým sa tie peniaze stali nedosledovateľné," opísala Blahová. Podľa jej informácií sa takto malo použiť päť detí.

"Obvinenia zo strany opozície budú môcť jednoznačne prešetriť a vyvrátiť iba vyšetrovatelia, tak ako v prípade ostatných doterajších podaní," reagoval Stuška. K premiestňovaniu klientov medzi zariadeniami už podľa Stušku bola diskusia. "K ďalšiemu sprísneniu a spresneniu zmluvných podmienok medzi Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny a strediskami, ako súčasti nami pripravovaných zmien, sme hovorili opakovane aj vo verejných vyjadreniach," povedal Stuška.

Rezort práce pripravuje v rámci zmien v sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele sprísnenie a spresnenie zmluvných podmienok v zmluvách o poskytovaní finančných prostriedkov v resocializačných strediskách. "Tým pádom teda ešte viac sprísnime podmienky, zabránime prípadným problémom vo vyúčtovaní či nejednoznačným a neúplným zmluvným možnostiam odstúpenia od zmluvy, opätovne prehodnotíme zmluvné podmienky s resocializačnými strediskami v zmluvách na rok 2017," povedal Stuška.

Viac o téme: Ján RichterČistý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu