Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prekvapivá správa z východu: Boli voľby v košickej župe zmanipulované?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Maroš Černý)

KOŠICE – Manipulácia pri voľbách je stálou a starou témou, ktorá vždy vypláva na povrch pri akomkoľvek verejnom hlasovaní. Či už do Národnej rady alebo samospráv. Pri tých ostatných – do vyšších samosprávnych celkov - sa však vynorili až také pochybnosti, ktoré neunikli analytikom a podľa ich záverov na to najviac doplatil Košický samosprávny kraj. Konkrétne voľba predsedu bola podľa niektorých ľudí zmanipulovaná, dokazovať to majú ukazovatele počtu neplatných hlasov.

Na podvody pri voľbách poukázal už Alojz Hlina na tlačovej besede v roku 2017. Okrem chronicky známych podvodov s kupovaním hlasov upozornil na tzv. zneplatňovanie volebných lístkov, čo je oveľa sofistikovanejšia forma manipulácie.

Konkrétne ide o to, že pri sčítaní hlasov môže člen komisie urobiť na lístku úpravu, a to takú, že napríklad urobí krúžok navyše a tak je hlasovací lístok neplatný. Alebo môže lístok inak poškodiť. A tak vznikne veľa neplatných hlasovacích lístkov.

Z analýz, ktoré máme k dispozícií a boli spracované výhradne z údajov, ktoré sú dostupné na webovej stránke Štatistického úradu, vyplýva, že v Košickom kraji sa pri voľbe predsedu zmýlilo až 6,38 percent voličov (10 741 hlasov).

V porovnaní s inými krajmi je to až extrémne vysoký omyl. Inde je to totiž len okolo troch percent. Toto množstvo neplatných hlasov taktiež až 12-násobne prevyšuje rozdiel v hlasoch medzi víťazom volieb a druhým v poradí (875 hlasov). Pritom ak by sa prerozdelila aj iba časť neplatných hlasovacích lístkov medzi kandidátov, voľby v košickej župe by mohli dopadnúť úplne inak. Tieto voľby stále preveruje aj ústavný súd.

Zaujímavé je tiež to, že pri voľbách poslancov do Krajských samospráv sa voliči až tak nemýlili a pritom práve tam by logicky mohli byť väčšie chyby, keďže nevyberali len jedného kandidáta, ale krúžkovali viacerých - podľa obvodov. Napriek tomu v Košickom kraji je počet neplatných hlasov pre poslancov len 3,01 percent (5065 hlasov), čo je v súlade so slovenským priemerom.

Tak, kde sa stala chyba? Ako povedal A. Hlina na tlačovej besede, niečo sa deje: „Tieto tvrdé dáta dokazujú, že sa niečo deje a môže to poškodiť demokraciu.“ A možno už demokracia poškodená je. Téme sa budeme naďalej venovať.

Prekvapivá správa z východu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: red)

Obrázok, ktorý koluje internetom

Viac o téme: Župné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu