Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ústavný súd eviduje sťažnosti na novembrové voľby do VÚC: Sporná neústavnosť či nezákonnosť

Ústavný súd Slovenskej republiky
Ústavný súd Slovenskej republiky (Zdroj: TASR/František Iván)

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR eviduje k 22. novembru celkovo šesť sťažností pre neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do orgánov územnej samosprávy, ktoré sa konali 4. novembra.

"V predmetných sťažnostiach sa aktuálne vykonávajú nevyhnutné procesné úkony, aby mohli byť predbežne prerokované v pléne Ústavného súdu," informovala v stredu hovorkyňa ÚS Martina Ferencová. Podľa zákona ÚS rozhodne o sťažnosti na neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do orgánu miestnej samosprávy alebo proti výsledku volieb do 90 dní od jeho doručenia. 

Medzi sťažnosťami je žiadosť neúspešného kandidáta na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) za stranu Smer–SD Richarda Rašiho o prešetrenie sčítania hlasov. Nezrovnalosti sa mali podľa jeho podania týkať obce Zemplínska Široká v okrese Michalovce. Podľa člena tamojšej okrskovej volebnej komisie mal tam sťažovateľ získať 88 platných hlasov, avšak v oficiálnych výsledkoch zverejnených Štatistickým úradom SR nedostal ani jeden platný hlas. V návrhu na rozhodnutie navrhuje Raši vyhlásiť voľby predsedu KSK za neplatné. V týchto voľbách zvíťazil Rastislav Trnka (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA, ŠANCA), ktorý porazil košického primátora tesným rozdielom 875 hlasov.

Sťažnosti zahŕňajú aj návrh vyhlásiť za neplatné voľby do orgánov samosprávnych krajov na území Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Ďalšie sťažnosti sa týkajú výsledku volieb do zastupiteľstiev Prešovského samosprávneho kraja (PSK) vo volebnom obvode č. 9, Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v obvode č. 8 a Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) v obvodoch č. 8 a 16.

Viac o téme: SťažnostiVÚC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu