Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Prvá županka, mladá krv či úspešný podnikateľ: Toto sú noví predsedovia VÚC!

Noví župani Zobraziť galériu (8)
Noví župani (Zdroj: SITA, TASR)

BRATISLAVA - Voľby, ktoré postavili všetko na hlavu. Včerajšie rozhodovanie Slovákov o nových predsedoch VÚC prinieslo prekvapujúce výsledky a predovšetkým až šiestich nových županov.

Na svojich županských stoličkách ostali iba dvaja nominanti Smeru – Milan Belica v Nitre a Jaroslav Baška v Trenčíne. Zvyšok Slovenska však čaká zmena stráží. V Bratislave Pavla Freša nahradí Juraj Droba, v Trnave Tibora Mikuša vystrieda Jozef Viskupič.

Žilinský kraj povedie historicky prvá županka Erika Jurinová, v Banskej Bystrice po silnej mobilizácii Ján Lunter zdolal Mariana Kotlebu. Ani na východe neostal kameň na kameni – v Prešove zvíťazil Milan Majerský a v Košiciach Rastislav Trnka.

JURAJ DROBA – Bratislavský samosprávny kraj

Juraj Droba so svojou
Zobraziť galériu (8)

Juraj Droba počas volebnej noci - Foto: Vlado Anjel

Juraj Droba (46) kandidoval za koalíciu SaS, OĽaNO, SMK-MKP, NOVA, OKS, Zmena zdola, DÚ a zvíťazil so ziskom 20,42 percenta hlasov (36.864 voličov). Doteraz pôsobil ako poslanec NR SR za stranu SaS, ktorú zároveň spoluzakladal, hoci ju na istú chvíľu opustil. 

Vyštudoval  učiteľstvo na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave, MBA na University of Pittsburgh a politické vedy na George Washington University v Spojených štátoch amerických (USA). Vzdelával sa aj na Georgetown University a Rijksuniversiteit Gent v Belgicku.

Pred vstupom do politiky šesť rokov pracoval ako riaditeľ divízie vonkajších vzťahov spoločnosti T-Mobile a riadil niekoľko vlastných firiem.

JOZEF VISKUPIČ – Trnavský samosprávny kraj

Jozef Viskupič
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR – Lukáš Grinaj)

Jozef Viskupič počas volebnej noci - Foto: TASR – Lukáš Grinaj

Jozef Viskupič (41) kandidoval za koalíciu OĽaNO, SaS, KDH, OKS, Zmena zdola, DÚ a vyhral so ziskom 43,11 percenta hlasov (48.307 voličov). Je absolventom Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a tiež Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Okrem iného je poslancom za stranu OĽaNO. Do parlamentu sa dostal spolu so svojím bratancom Igorom Matovičom pred siedmimi rokmi prostredníctvom miesta na kandidátke SaS. Za svoje najdôležitejšie priority vo funkcii župana TTSK považuje zvýšenie kvality zdravotníctva, dopravy a  vyrovnané hospodárenie župy.

JÁN LUNTER – Banskobystrický samosprávny kraj

Ján Lunter
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Branislav Račko)

Ján Lunter počas volebnej noci - Foto: TASR - Branislav Račko

Ján Lunter (66) získal 99.169 hlasov, teda 48,53 percenta. Nový banskobystrický župan sa narodil v roku 1951 v horehronskej obci Telgárt, vyrastal v roľníckej rodine s piatimi súrodencami. Študoval technickú kybernetiku na Elektrotechnickej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT, dnes Slovenskej technickej univerzite - STU) v Bratislave.

Po revolúcii spoluzakladal firmu Proces, ktorá sa venovala softvéru a hardvérovým službám. Neskôr sa začal venovať výrobe tofu a založil firmu Alfa Bio, ktorá úspešne pôsobí dodnes, ale už pod menom Lunter. Jeho najmladší syn Ondrej sa stal župným poslancom.

ERIKA JURINOVÁ – Žilinský samosprávny kraj

Erika Jurinová
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

Erika Jurinová počas volebnej noci - Foto: TASR - Erika Ďurčová

Erika Jurinová (46) zvíťazila vďaka zisku 81.868 hlasov, teda 43,66 percenta, kandidovala za koalíciu OĽaNO, SaS, KDH, OKS, NOVA. Stala sa tak prvou ženskou župankou. 

Rodáčka z Trstenej je absolventkou Vysokej školy strojnej a textilnej (dnes Technická univerzita) v českom Liberci. S prestávkami, počas ktorých bola na materskej dovolenke, pracovala ako učiteľka na Spojenej škole v Námestove. Sedem rokov pracovala aj ako vedúca redakcie vo firme RegiónPRESS.

Žije v Nižnej na Orave a je jednou zo štyroch zakladateľov hnutia OĽaNO, v parlamente riešila predovšetkým sociálne témy – zlepšenie života rodín, spravodlivé dôchodky, ochranu slabších, ZŤP a ich podmienky v spoločnosti

MILAN MAJERSKÝ – Prešovský samosprávny kraj

Milan Majerský
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Milan Majerský počas volebnej noci - Foto: TASR – Milan Kapusta

Milan Majerský (46) kandidoval za koalíciu OĽaNO, SaS, KDH, OKS, NOVA a od voličov získal 72.366 hlasov, teda 40,36 percenta. Narodil sa v Levoči, je ženatý a má dve deti. Po strednej škole študoval na Prešovskej univerzite v Prešove. Potom pôsobil ako učiteľ na gymnáziu, primátor mesta Prešov a zastával aj funkciu riaditeľa pedagogického centra.

Majerský má skúsenosti z oblasti samosprávy, keďže pôsobil v mestskom zastupiteľstve, zastával funkciu prednostu mestského úradu a v súčasnosti je poslancom Zastupiteľstva PSK.

Za svoje priority považuje cestnú infraštruktúru, rozvoj zamestnanosti, podporu národnostných menších a v neposlednom rade sa chce venovať problematike rómskych komunít.

RASTISLAV TRNKA – Košický samosprávny kraj

Rastislav Trnka
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Rastislav Trnka počas volebnej noci - Foto: TASR - František Iván

Nezávislý kandidát s podporou opozície Rastislav Trnka (33) získal od voličov vo voľbách 59.599 hlasov, teda 37,8 percenta hlasov. Vyštudoval odbor ekonómie a manažmentu na Ekonomickej univerzite. Už sedem rokov je poslancom mestskej časti Košice – Staré Mesto. Je pravicovo orientovaným politikom.

Vo funkcii predsedu KSK je jeho prioritou začať rokovania s novými investormi a spustiť protikorupčný audit na Úrade Košického samosprávneho kraja.

V oblasti dopravnej infraštruktúry chce zefektívniť spôsob opráv krajských ciest a riešiť alternatívne návrhy na dostavbu diaľnice D1 a rýchlostnej cesty R2. V poľnohospodárstve chce naštartovať projekt na podporu tzv. agrokruhov po vzore pestovateľa Jána Šlinského.

Viac o téme: Župné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu