Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pri voľbách si dajte pozor: Toto vám hrozí za vynesenie hlasovacích lístkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za vynesenie nepoužitých alebo zle upravených hlasovacích lístkov hrozí 33-eurová pokuta. Lístky, ktoré volič pri hlasovaní 4. novembra nepoužije alebo zle upraví, musí odložiť do zapečatenej schránky na odloženie takýchto lístkov.

"Inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur," varuje ministerstvo vnútra.  Voliči hlasujú tým, že kandidátov krúžkujú. V prípade voľby predsedu krúžkujú poradové číslo len jedného kandidáta. Pri voľbe poslancov môže volič na hlasovacom lístku zakrúžkovať aj viac kandidátov, najviac však toľko, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Počet poslancov, ktorý sa volí vo volebnom obvode, bude uvedený na hlasovacom lístku.

Krajské voľby budú v sobotu 4. novembra. Predsedov a poslancov ôsmich samosprávnych krajov si budeme na Slovensku voliť piatykrát. Doteraz sme volili v rokoch 2001, 2005, 2009 a 2013. Prvýkrát bude voľba predsedov krajov jednokolová, doteraz sa volili v dvoch kolách. Za predsedu bude zvolený kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov.

Tentoraz nebudú krajskí predsedovia a poslanci zvolení na štyri roky ako doteraz, ale na päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne.

Viac o téme: Hlasovacie lístkyPokuta SlovenskoŽupné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu