Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Most-Híd vyzýva demokraticky zmýšľajúcich kandidátov do VÚC na zodpovednosť

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Strana Most-Híd vyzýva všetkých demokraticky zmýšľajúcich kandidátov vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC), predovšetkým v Banskobystrickom a Nitrianskom samosprávnom kraji, na zodpovednosť.

Urobila tak na základe skúsenosti z posledných regionálnych volieb, keď bol v Banskobystrickom samosprávnom kraji zvolený za predsedu kraja Marián Kotleba, ako aj z parlamentných volieb, keď sa jeho strana dostala do parlamentu. Podľa strany tieto skutočnosti "jednoznačne nabádajú k opatrnosti". Uvádza to vo svojom stanovisku.

"Ak budú vidieť, že ich kandidatúra napriek vynaloženému úsiliu nemá šancu na úspech, mali by radšej podporiť iného demokraticky zmýšľajúceho kandidáta," informuje. Zároveň dodáva, že strana považuje extrémizmus za veľmi nebezpečný fenomén, ktorý je však možné poraziť zodpovedným prístupom. 

Krajské voľby budú v sobotu 4. novembra a majú stáť viac ako 10 miliónov eur. Predsedov a poslancov ôsmich samosprávnych krajov si budeme na Slovensku voliť piatykrát. Doteraz sme volili v rokoch 2001, 2005, 2009 a 2013. Prvýkrát bude voľba predsedov krajov jednokolová, doteraz sa volili v dvoch kolách. Za predsedu bude zvolený kandidát, ktorý získal najviac platných hlasov. Tentoraz nebudú krajskí predsedovia a poslanci zvolení na štyri roky ako doteraz, ale na päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne.

Predsedom kraja sa môže stať obyvateľ samosprávneho kraja, ktorý najneskôr v deň konania volieb dovŕši vek 25 rokov. Za krajského poslanca môže byť zvolený obyvateľ samosprávneho kraja, ktorý má trvalý pobyt v obci alebo vo vojenskom obvode, ktoré patria do územia volebného obvodu, v ktorom kandiduje. V deň volieb musí mať aspoň 18 rokov. Právo voliť majú občania SR aj cudzinci, ktorí sú obyvateľmi daného kraja a najneskôr v deň konania volieb dovŕšia vek 18 rokov.

Viac o téme: Most-HídVÚC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu