Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škandál na univerzite: Krst prváka sa zvrhol na fatálnu tragédiu, otrasné zasvätenie študentov

Zdrvení rodičia s Timothyho fotografiou. Zobraziť galériu (5)
Zdrvení rodičia s Timothyho fotografiou. (Zdroj: SITA/AP, Piazza Memorial Foundation)

NEW YORK - Sexuálne zneužívanie, bránenie v spánku a najrôznejšie ponižovanie nováčikov na amerických univerzitách môže skončiť až smrťou. V internátnych mestečkách sa brutálne "krstenie" prvákov stalo celkom bežnou záležitosťou, píše agentúra AFP.

Kráska (†22) šoférovala auto popod nadjazd na diaľnici: Zrazu sa stalo čosi príšerné

Násilná smrť devätnásťročného Timothyho Piazza na Pensylvánskej univerzite tento rok vo februári rozvírila diskusiu o nečinnosti úradov tvárou v tvár rastúcemu násiliu, ktoré sprevádza tento rituál pri vstupe do života na univerzite.

Timothy Piazza
Zobraziť galériu (5)
Timothy Piazza  (Zdroj: SITA/AP, Piazza Memorial Foundation)

Mladý muž musel pri "krste" pri vstupe do univerzitného bratstva vypiť toľko alkoholu, že dvakrát spadol zo schodiska a ťažko sa zranil. Zomrel na poranenie sleziny a vnútorné krvácanie.

Jeho umieranie natočili bezpečnostné kamery vnútri budovy bratstva Beta Theta Pi. Piazza sa zvíjal bolesťou celých 12 hodín, bez toho, aby mu niekto pomohol, uviedli prokurátori zaoberajúci sa týmto prípadom.

Bratstvo Beta Theta Pi
Zobraziť galériu (5)
Bratstvo Beta Theta Pi  (Zdroj: SITA/AP, Piazza Memorial Foundation)

Štúdia vedcov z Mainskej univerzity odhalila, že tento problém je na všetkých amerických univerzitách. Viac ako polovica študentov z univerzitných bratstiev uviedla, že musela podstúpiť "krst" v podobe pitia alkoholu, ponižovania, izolácie, bránenia v spánku a sexuálneho násilia.

Jeden kandidát na vstup do bratstva na Princetonskej univerzite v New Jersey bol nútený vypiť pol litra chrchľov. Bol zbičovaný a musel plávať nahý v zamrznutom rybníku.

Osemnásťročný Maxwell Gruver, študent prvého ročníka na Louisianskej štátnej univerzite, zomrel tento rok v septembri. Do nemocnice ho previezli priamo z bratstva a lekári v jeho krvi zistili šesťnásobné prekročenie legálneho percenta alkoholu v krvi. O prípade písali americké médiá.

Maxwell Gruver
Zobraziť galériu (5)
Maxwell Gruver  (Zdroj: FB)

"Tradícia krstenia nováčikov je v americkom univerzitnom živote pevne zakorenená a kampusy ju nedokážu vykoreniť," vysvetľuje Peter Lake, riaditeľ Center for Excellence in Higher Education Law and Policy na Stetsonskej univerzite.

Keď vstupujú na univerzitu, mnohí študenti sa ocitajú prvýkrát ďaleko od domova a chcú sa začleniť do spoločenstva, kde je alkohol, ktorého konzumácia je do dvadsaťjeden rokov zakázaná, hlavnou zložkou spoločenského života.

Škandál na univerzite: Krst
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB)

Bratstvo študentov predovšetkým umožňuje svojim členom zapojiť sa do siete pre pomoc a známosti, keď potom vstupujú do profesionálneho života. Avšak smrť Timothyho Piazza možno situáciu zmenila. Jeho univerzita zaviedla posilnenú kontrolu organizácií označovaných ako grécke, teda bratstvá a sesterstvá. Ďalšie univerzity prijali podobné opatrenia.

"Na univerzitách sa oveľa viac výchovy venuje boju proti prenasledovaniu a sexuálnemu násiliu, než proti krsteniu nováčikov," vysvetľuje Elizabeth Allenová, spoluautorka štúdie Mainskej univerzity.

Proti desiatim študentom Louisianskej štátnej univerzity sa začalo vyšetrovanie vo veci úmrtia Maxwella Gruvera. Jeden z nich bol obvinený zo zabitia z nedbanlivosti. Štrnásť členov študentského bratstva Pensylvánskej univerzity je obvinených z trestného činu.

Autor knihy o krstení nováčikov Hank Nuwer, ktorý zaznamenal úmrtia spojené s týmto obradom v amerických mestečkách od roku 1838, nie je príliš optimistický.

"Len málo ľudí ide do väzenia. Univerzity musia prevziať viac zodpovednosti. Nečakajte, že sa ľudia poučia zo svojich chýb," hovorí.

Viac o téme: Sexuálne zneužívanieUniverzityUSAKrstenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu