Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

29. ročník Bienále ilustrácií Bratislava je venovaný významnému slovenskému umelcovi Miroslavovi Cipárovi

PR článok Zobraziť galériu (2)

Čísla tohtoročnej medzinárodnej oslavy ilustrácií: 275 ilustrátorov a ilustrátoriek z 36 krajín s 2072 ilustráciami z 355 kníh. Bratislava nimi ožíva každý druhý rok. Láka fanúšikov detskej knihy nielen zo Slovenska, ale z celého sveta. Inak tomu nie je ani túto jeseň.

Medzinárodná súťažná prehliadka originálov ilustrácií kníh pre deti a mládež Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) predstaví počas 29. ročník to najlepšie, čo za posledné 2 roky vo svete detskej ilustrácie vzniklo.

Galérie, inštitúcie, námestie, ulice, medzinárodný dom umenia pre deti BIBIANA. Svetové ilustrácie zaplnia počas dvoch mesiacov centrum hlavného mesta.

Tohtoročný BIB prináša viacero noviniek a aj návrat ilustrácií do centra mesta, priamo k ľuďom. Všetky výstavy a sprievodné programy sú v pešej dostupnosti historického jadra Bratislavy a umožnia tak spojiť slávnosť ilustrácií s prehliadkou a spoznávaním centra mesta.

Súťažná prehliadka v BIBIANE

Súťažná časť prehliadky BIB 2023 bude v BIBIANE, medzinárodnom dome umenia pre deti, sprievodné aktivity a ďalšie výstavy sa budú konať na viacerých miestach Bratislavy v priestoroch galérií a inštitúcií v centre – v Dvorane Ministerstva kultúry SR, Galérii mesta Bratislavy, Univerzitnej knižnici v Bratislave, na Západnej terase Bratislavského hradu či Hviezdoslavovom námestí.

Zachovaný tak bude celý rozsah medzinárodnej prehliadky ilustrácií, ktorú aj v minulosti tvorili viaceré menšie výstavy, len sa budú dať pozrieť na viacerých miestach v centre Bratislavy.

Pre pohodlné návštevy, sprievod škôl aj záujem divákov o BIB upravila BIBIANA otváracie hodiny. Medzinárodný dom umenia pre deti na Panskej bude počas BIB 2023 otvorený od utorka do nedele od 10:00 do 20:00, pričom sprievod súťažnou medzinárodnou prehliadkou ilustrácií sa začína od 10:00 každú polhodinu.

"BIB 23 sa otvoril novým partnerstvám. K príprave všetci pristupovali s úctou k histórii BIB, rešpektujúc pôvodnú ideu a princíp solidarity," približuje Zuzana Liptáková, riaditeľka BIBIANY. "Vďaka záštitám a podpore rôznych inštitúcií, ktoré nám poskytli svoje priestory, sme spolu vytvorili mapku BIB 23. Návštevníčky a návštevníkov prevedie tým najlepším, čo svet ilustrácie ponúka, a zároveň ich prevedie centrom Bratislavy. Každé zastavenie na mape BIB má svoj špecifický obsah a charakter, a tak si každý môže nájsť to svoje."

Slávnostné otvorenie 29. ročníka Bienále ilustrácií Bratislava sa uskutočnilo 4. októbra 2023 v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava. Počas galavečera s programom sa verejnosť dozvie mená nových laureátov prestížnych cien, ktoré udelí medzinárodná porota zložená z odborníkov z oblasti knižnej kultúry, vrátane ocenenia za celoživotné dielo od 365.bank.

Medzinárodná história BIB

"Celý svet obrázkových kníh pre deti a mládež považuje Bienále ilustrácií Bratislava za mimoriadne úspešný príbeh," dodáva Zuzana Jarošová, generálna komisárka BIB, predsedníčka Medzinárodného komitétu BIB. "Kľúčom k úspechu je, že od svojho vzniku v roku 1967 podnes je postavené na spolupráci s najvýznamnejšími medzinárodnými organizáciami IBBY a UNESCO."

Prvý ročník medzinárodnej slávnosti ilustrácií BIB sa písal už v roku 1967. Aktuálny už 29. ročník BIB sa uskutoční pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, ministerky kultúry Silvie Hroncovej a primátora hlavného mesta Bratislavy Matúša Valla. Podujatie sa organizuje v spolupráci s UNESCO a Medzinárodnou úniou pre detskú knihu (IBBY), s podporou Ministerstva kultúry SR. Hlavným organizátorom je BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti.

Generálnym partnerom festivalu ilustrácií je 365 banka, hlavným mediálnym partnerom Rozhlas a televízia Slovenska.

"Knihy nás formujú od útleho detstva a následne sprevádzajú prakticky celým životom. Prostredníctvom knižných ilustrácií deti vnímajú príbehy, ktoré podnecujú a rozvíjajú ich predstavivosť a fantáziu, ale čo je ešte dôležitejšie, od malička im vštepujú isté hodnoty a budujú svetonázor. Preto považujem nielen ilustrácie, ale aj celkovo knižnú tvorbu za veľmi dôležitý moment vo výchove a vývoji detí, ktorému by sme mali ako rodičia venovať patričnú pozornosť," hovorí Andrej Zaťko, CEO 365.bank.

29. ročník Bienále ilustrácií
Zobraziť galériu (2)

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu