Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

6 tipov, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa nehodám na jesenných cestách

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Magna Union)

Nevľúdne jesenné počasie môže prekvapiť vodičov a vodičky zo dňa na deň, preto je vhodné pripraviť sa na príchod daždivých a hmlistých dní už o čosi skôr. Nekončí sa to však iba výmenou letných pneumatík za zimné. Čo všetko treba na jeseň vymeniť a čo treba dať skontrolovať?

Ktoré poistenie auta musíte mať a ktoré doplnkové poistenia sú výhodné?

1. Kontrola a výmena pneumatík

S výmenou letných pneumatík za zimné sa pri teplotách nad desať stupňov netreba ponáhľať, ale ako začnú nočné teploty klesať k nule, výmenu si už môžete začať plánovať. Nezabudnite predtým skontrolovať hĺbku dezénu, ak je príliš nízky, zvážte kúpu novej sady pneumatík. Najmä ak na jeseň a v zime jazdíte pravidelne a aj na dlhšie cesty. Pneumatiky vám v pneuservise pri výmene aj podľa potreby dohustia.

2. Pozor na šmyk

Sadajúca hmla alebo mrholenie v kombinácii s napadaným lístím, či hustý dážď na diaľnici sú nebezpečnou kombináciou. Najmä u menej skúsených šoférov ľahko dochádza k šmyku alebo aquaplaningu. Preto je nevyhnutné vždy prispôsobiť rýchlosť, pozorne treba aj odbáčať či predbiehať iné autá. Zabúdať by ste nemali ani na správny odstup od ostatných áut. 

6 tipov, ktoré vám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Magna Union)

3. Poistenie auta

Končí vám platnosť povinného zmluvného poistenia? Povinné zmluvné poistenie kryje škody na majetku a zdraví, ktoré autom spôsobíte iným osobám. PZP online môžete uzatvoriť veľmi pohodlne, už do niekoľkých minút a dokonca si k nemu môžete uzatvoriť aj doplnkové poistenia – oceníte najmä poistenie Stret so zverou, prípadne Asistenčné služby k PZP či poistenie vodiča.

Ak máte novšie auto, zvážte havarijné poistenie, ktoré kryje škody na vašom aute v prípade havárie, ale aj poškodenie skla či poškodenia auta pri strete so zverou.

4. Správne svietenie

Na jeseň sa dni prudko skracujú a ani počasie nie je zvyčajne príliš vhodné na tzv. denné svietenie. Nezabúdajte preto používať stretávacie svetlá, ktoré vám pomôžu zostať viditeľnými pre iné autá, cyklistov či chodcov. Vyhnete sa tak kolíziám, ale aj vážnejším dopravným nehodám. Počas hmlistých dní je vhodné správne používať  aj hmlové svetlá – používajú sa iba nevyhnutný čas a určite ich nepoužívajte v kolónach či v dobre osvetlenom priestore, pretože by ste mohli oslepiť oproti idúcich vodičov a vodičky. Nezabudnite, že špinavé a zamrznuté svetlá svoju funkciu neplnia správne, preto ich stav skontrolujte pred každou jazdou.

6 tipov, ktoré vám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Magna Union)

5. Správna kvapalina a funkčnosť ostrekovačov či stieračov

Letnú kvapalinu do ostrekovačov je čas vymeniť za nemrznúcu, najmä preto, aby vás ráno neprekvapila zamrznutá. Skontrolujte si aj, či ostrekovače fungujú, najmä, ak ste ich v lete príliš často nepoužívali. Najmä v prípade ostrekovača zadné skla to určite oceníte, keďže v zime ho budete potrebovať častejšie. Nezabudnite ani na stierače, pokiaľ sklo viac rozmažú, ako zotrú, netreba prižmurovať ako a váhať. Treba ich vymeniť za nové tak, aby vám zabezpečili čisté predné aj zadné sklo auta.

6. Predvídanie a ohľaduplnosť  

Myslite na to, že v sychravom počasí sa nehoda prihodí oveľa rýchlejšie a jednoduchšie. Predvídajte v náročných situáciách, myslite na menej viditeľných chodcov, buďte ohľaduplní k cyklistom. Všetci chcú prísť bezpečne a v zdraví do cieľa. Mimo obcí a v teréne, kde sa vyskytuje zver počítajte s tým, že vám môže vyplašená srna či diviak skočiť rovno pod kolesá.

Jazdenie v jesennom počasí má svoje špecifiká, na ktoré je dobré pripraviť sa vopred. Okrem servisných vecí týkajúcich sa vášho auta, sa určite oplatí zvážiť aj spoľahlivé poistenie auta, ktoré vás podrží v prípade nepríjemných udalostí.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu