Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Chirana T.Injecta: Štát by mal objednať vakcinačné komponenty čo najskôr, iné štáty Európy už začali

Ilustračné foto PR článok Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

STARÁ TURÁ – Chirana T.Injecta ročne vyrobí 250 miliónov kusov injekčných striekačiek a schopná plne uspokojiť prípadnú masívnu objednávku Slovenska v súvislosti s očkovaním proti COVID-19. Firma už v lete minulého roku upozornila, že príchod vakcíny proti COVID-19 bude začiatkom najmasívnejšieho očkovania v dejinách Európy. Podľa stanoviska spoločnosti sa práve toto dnes odohráva.

„Denne dokážeme vyrobiť 200 tisíc kusov inzulínových striekačiek a viac ako 250 tisíc klasických striekačiek. Absolútna väčšina našej produkcie odchádza do zahraničia, ale sme schopní plne saturovať aj slovenské potreby. V našom vnímaní pandémie majú prioritu Slovensko a Česká republika a tento záväzok je nemenný. Čakáme už iba na patričné kroky štátu a sme schopní okamžite reagovať," povedal generálny riaditeľ Chirana T.Injecta Teodor Lysák a dodal, že viaceré štáty Európy si už v Starej Turej objednali masívne dodávky striekačiek.

Chirana T.Injecta má aktuálne kontrahovanú produkciu do konca augusta 2021 a v súvislosti s vakcináciou momentálne plní veľké štátne objednávky z Dánska, Rakúska, Nemecka, Maďarska a Českej republiky. „Dodávame menšie množstvá aj do iných krajín Európy, objednávky sa naozaj denne dopĺňajú, pretože vakcinácia sa naplno rozbieha“, zdôraznil Teodor Lysák a poznamenal, že Chirana T.Injecta sa nemohla zapojiť do obrovského výberového konania pod hlavičkou EÚ, pretože Slovensko sa ako členský štát ku tomuto projektu centrálneho nákupu vakcinačných komponentov nepripojilo.

Chirana T.Injecta: Štát by
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

„Trochu nás to zamrzelo, ale nič dramatické sa nestalo. Pre našu krajinu a Českú republiku sme pripravení okamžite splniť požiadavky“ povedal Lysák a dodal, že práve v posledných dňoch firma eviduje náznaky zo strany štátu, že v rámci hospodárskej mobilizácie sa môže stať, že štát prikáže smerovať produkciu prioritne iba na Slovensko. „Reagovali sme tak, že v našom prípade nemusí smerom ku nám prísť žiadny rozkaz a nariadenie, pretože tak ako tak sme pripravení to splniť. Čakáme len na požiadavku“, povedal Teodor Lysák.

Prosba o zaradenie do vakcinačného programu

Chirana T.Injecta zároveň v uplynulých dňoch adresovala Ministerstvu zdravotníctva požiadavku, aby bola firma ako subjekt hospodárskej mobilizácie a aj ako výrobca vakcinačných komponentov, zaradená do ďalšej fázy vakcinačného plánu. „Naša žiadosť je o tom, že hneď ako budú zaočkovaní všetci zdravotníci a seniori, chceli by sme mať možnosť zaočkovať aj našich ľudí z výroby. Už dnes máme relatívne dosť problémov s COVID-19, preto upozorňujeme na nutnosť vakcinácie. Naša výroba je vysoko špecializovaná a naši ľudia majú pre jej bezproblémový chod kľúčový význam“ uviedol na záver Teodor Lysák.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu