Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vidiecky štýl alebo moderný priestor? Tipy, ako si zariadiť podkrovie funkčne a vkusne

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Isover)

Každý meter štvorcový sa počíta. Ak staviate dom alebo plánujete rekonštrukciu, myslite na to, že aj podkrovie môže byť plnohodnotným priestorom. Súčasné materiály a riešenia dokážu z podkrovia vytvoriť pohodlný a vkusný priestor na bývanie či funkčný úložný priestor. Je len na vás, ako si ho navrhnete.

Priestor pod šikmou strechou sa dá jednoducho prerobiť na obývateľné podkrovie ponúkajúce ďalšie izby, oddychový či úložný priestor. Aby bol pohyb v podkroví naozaj príjemný, svetlá výška obytných miestností nad podlažím by mala mať minimálne 2,3 metra, v miestach skosenia aspoň 1,1 metra. Ojedinelé trámy môžu byť v minimálnej výške 2,1 metra.

Vidiecky štýl alebo moderný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Isover)

Aby ste získali v podkroví čo najviac priestoru, siahnite po šikovných riešeniach, akým je napríklad vyklápacia posteľ zo steny alebo nízky nábytok na mieru, ktorý umiestníte do miest skosenia.

Nie je dôležitý iba priestor, ale aj svetelný komfort podkrovia. Ak zobytňujete podkrovie, myslite na to, že okná a ich zasklená plocha by mala tvoriť osem až desať percent podlahovej plochy miestnosti. Na zabezpečenie dostatku denného svetla a dobrého výhľadu z podkrovia zvážte počet a rozmiestnenie strešných okien, vikierov, prípadne zasklených štítových múrov či svetlíkov.

Napriek tomu, že podkrovie je dosť špecifickým priestorom, neplatia v ňom takmer žiadne obmedzenia. Práve naopak, s netypickými šikmými stropmi sa môžete pohrať a dodať mu zaujímavý vzhľad. Podkrovný strop môže byť z preglejkových kaziet obdĺžníkového alebo štvorcového tvaru. Ak chcete podkroviu dodať vidiecky či prírodný ráz, rozhodnite sa pre obklad z perodrážkových obkladových profilov.

Drevený obklad pôsobí nadčasovo, dodá podkroviu príjemnú atmosféru, vôňu dreva, teplo a tiež izoluje vonkajšie zvuky. S perodrážkovými obkladovými profilmi sa tiež pomerne ľahko manipuluje a zvládnete ho nainštalovať aj sami. Obkladový profil, podobkladové lišty a tiež ukončovacie kútové a rohové lišty potrebné na inštaláciu kúpite v bežných obchodoch pre domácich majstrov.

Vidiecky štýl alebo moderný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Isover)

Ak nie ste fanúšikom dreva, môžete podkroviu dodať čistý a moderný vzhľad prostredníctvom sadrokartónových dosiek. Vytvárajú v interiéri príjemnú klímu, zabezpečujú tepelnú izoláciu priestoru a proces ich výstavby je rýchly a suchý. Pri zobytnení podkrovia nám väčšinou ide o to, aby bolo zdravotne bezchybné, odhlučnené, steny a stropy vyzerali esteticky a boli bezpečné. V neposlednom rade aj o to, aby bola montáž rýchla a jednoduchá. V takomto prípade sú vhodnou voľbou sadrovláknité dosky, teda dosky vyrobené zo sadry, papierových vlákien a minerálnych prísad. Je možné ich použiť na suchú výstavbu konštrukcií obvodových nosných stien, priečok a podhľadov, ale aj podláh.

V prípade, že zvažujete rekonštrukciu podkrovia staršieho domu so šikmou strechou, no stále si nie ste istí, či podkrovný priestor bude mať dostatočný tepelný a akustický komfort, máme pre vás tip, ako ho dosiahnuť.

Izoláciu podkrovia pred hlukom aj poveternostnými vplyvmi získate použitím minerálnych izolácií zo sklenej vlny alebo kamenej vlny, ktoré tiež umožňujú vytvárať požiarne bezpečné konštrukcie, ktoré neprisievajú k šíreniu požiaru.

Vidiecky štýl alebo moderný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Isover)

Pri štandardnom zateplení šikmej strechy z vnútornej strany, sú vhodné izolácie so sklených vlákine s vyššou tepelnoizolačnou účinnosťou, napríklad ISOVER UNIROL PROFI. Ideálne je, ak sa izolácia šikmej strechy vyhotoví v dvoch vrstvách. Druhá – priečna izolačná vrstva môže byť z toho istého materiálu alebo sa môže použiť pri potrebe úspory miesta ešte kvalitnejšia izolácia ISOVER Multimax 30. Pokiaľ ste limitovaní priestorom, na dosiahnutie želaného tepelného odporu konštrukcie je možné využiť doizolovanie tzv. nadkrokvovým zateplením s použitím PIR izolačných dosiek. Pri šikmých strechách netreba zabudnúť na správne umiestenie parozábrany.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu