Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vianoce, sviatok vreckárov: Takto sa vyhnete krádežiam

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V predvianočnom období sa polícia čoraz viac stretáva s vreckovými krádežami. Preto ľuďom radí, aby neprestávali myslieť na svoje peňaženky a nenechávali ich voľne položené v nákupných košíkoch, na pultoch alebo v otvorenej taške, uviedol trenčiansky policajný hovorca Pavol Kudlička.

Vreckový zlodej totiž potrebuje len pár sekúnd na to, aby niekoho okradol. "Stačí chvíľková nepozornosť a peňaženka, kabelka či mobil sa ocitnú v rukách zlodeja," poznamenal. K miestam, kde je pravdepodobnosť vreckových krádeží veľmi vysoká, patria napríklad nákupné či obchodné centrá, športové a kultúrne podujatia alebo preplnené autobusy.

Aby ľudia predišli nepríjemným situáciám a ochránili si svoje veci, musia dodržiavať niekoľko zásad. Treba si dávať pozor na kabelky, tašky, ruksaky, vždy je potrebné ich zatvoriť a nenechávať voľne položené vo vozíkoch, hoci sú na dohľad. Treba dbať aj na nosenie peňaženky vo vnútornom vrecku saka či kabáta, ktoré sa dá zavrieť zipsom či zvážiť nosenie peňazí a dokladov oddelene. Opatrní treba byť aj v prípade, keď je zrazu okolo vás viac ľudí, "ak sa na vás niekto tlačí alebo do vás strčí, skontrolujte si svoje osobné veci," radí Kudlička. "Ak vás okradli, okamžite kontaktujte políciu a pri krádeži kreditných kariet ich urýchlene zablokujte," dodáva. Dobrým rozhodnutím nie je ani nechať cenné veci, doklady či peňaženku v aute. Nákupy treba dať do kufra, aby nepútali pozornosť zlodejov. 

V prípade nákupu cez internet treba používať len overené internetové obchody, pozrieť si referencie obchodu a v prípade pochybností kontaktovať zákaznícky servis. Riziko v predvianočnom období vzniká aj pri nákupe od tzv. podomových obchodníkov. Polícia v tomto období očakáva viac podvodov s cieľom získať peniaze. Ak vás navštívia neznámi ľudia a začnú vám ponúkať akýkoľvek tovar, v žiadnom prípade ich nevpúšťajte do bytu, upozorňuje polícia. Podľa Kudličku sa stáva, že páchatelia si obstarajú falošné doklady a vymyslia si dôvod, aby ste im otvorili. Ide napríklad o nevoľnosť, poruchu kúrenia, kontrolu televíznej prípojky či vyplatenie výhry. V prípade akéhokoľvek podozrenia treba takisto kontaktovať políciu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu