Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Komunisti z najznámejšej vianočnej koledy vymazali Ježiška: Cenzurovaná verzia z roku 1969

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Vedeli ste, že notoricky známa Tichá noc, svätá noc znela v minulosti inak? Hoci sa komunisti usilovali vykoreniť náboženskú vieru zo spoločnosti, niektoré tradičné sviatky sú jednoducho nezničiteľné. A tak sa rozhodli tradíciu trochu reformovať.

V texte Tichej noci, svätej noci Ježiška naradili „krídlom anjela“, ktoré hladká tvár a zo svätej noci urobili bielu v podaní speváčky Zory Kolínskej. Celá reformovaná koleda sa nesie v znamení pokoja, mieru a nádeje, o kresťanstve v nej však nenájdete ani jedinú zmienku.

TOTO ste o Mrázikovi nevedeli: Česi urobili z Ivana gaya, filmové podvody aj tragédie hercov!

Malý Ježiško ležiaci na slame, v jasliach vedľa osla a vola, a ponad ním žiarivá betlehemská hviezda, to bol podľa Antonína Zápotockého starý symbol Vianoc. Pracujúcim a biednym mal pripomínať, že chudobní patria do chlieva – taký obraz podľa jeho slov pripravili chudobným bohatí a mocní. Hlavnou snahou komunizmu bolo bojovať proti kapitalizmu, ktorý mala v originálnej verzii evokovať aj najznámejšia vianočná pieseň.

„Doba sa ale zmenila. Ježiško vyrástol, zostarol, narástli mu fúzy a stáva sa z neho Dedo Mráz. Nechodí už nahý a otrhaný, je pekne oblečený, v baranici a kožuchu. Nahí a otrhaní nechodia už dnes ani naši pracujúci a ich deti. Dedo Mráz k nám prichádza z Východu a na cestu mu žiaria tiež hviezdy. Nielen jediná betlehemská, ale celá rada červených hviezd na našich šachtách, hutách, továrňach a stavbách,“ vysvetlil Zápotocký, bývalý československý komunistický prezident počas svojho vianočného prejavu k deťom.

Viac o téme: KomunistiVianoceKoledaTichá nocSvätá noc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu