Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Európa je vo vojne, tvrdí expert: Ak sa nič nezmení, zostaneme napospas šialencom!

Juraj Zábojník
Juraj Zábojník (Zdroj: Archív JZ)

BRATISLAVA - Šialenci budú bojovať tými najjednoduchšími zbraňami, ktoré sú dostupné a ktorým z hľadiska prevencie bezpečnostné zložky nemôžu v žiadnom prípade zabrániť. Takto reagoval na krvavý teroristický útok vo francúzskom Nice bezpečnostný analytik, dlhoročný policajný príslušník a exriaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Juraj Zábojník.

"Ak je človek v bahne po pás, nikdy sa z neho nevytiahne, pokiaľ nezvolí taktiku, že si ľahne celou plochou naň a pomaly sa začne z neho vyslobodzovať. Ak sa začne panicky pohybovať, skončí zle a stratí sa v ňom. Európa je v podobnom bahne a ak nezačne konať, nie silou, ale rozumom, bude mnoho nevinných obetí ako v letoviskách, tak aj na miestach, kde sa sústreďuje najviac ľudí, a to sú letiská, verejné podujatia, nákupné centrá a podobne. Odkedy nás dejiny ako ľudstvo naučili zabíjať, pristupuje sa k tvrdým a nekompromisným metódam, ktoré by nikto nepripustil. Slová politikov, ako sú 'je nám to ľúto, súcitíme s pozostalými, neprestaneme bojovať s teroristami...' sú už nezaujímavé, pokiaľ robia sústavne chyby a nič nevymysleli," vyslovil svoj názor Zábojník.

Podľa jeho slov "zabijaci sú z vnútorného prostredia a preto treba myslieť a konať, a nie rozprávať do médií otrepané frázy". "Tomuto sa nedá zabrániť, pokiaľ sa nezmení celková filozofia a taktika, ktorá musí mať víziu, ako ochrániť občanov, a nie chaos v hlave. Smutná tvár politika pred médiami ľuďom už nepomôže. Toto je tvrdá vojna medzi dvoma stranami a ak toto nikto nevidí, tak je to smutné a povedal by som až katastrofálne. Očakávam veľmi rýchly zvrat politiky a prísneho prístupu k tým otázkam, ktoré sú nám jasné. Niet už nad čím zalamovať ruky, pozerať sa na to a čakať ako nepríčetný, kedy a kde budú ďalšie masakre. Treba dať toto riešenie do rúk odborníkom, od ktorých si musia dať politici poradiť a musia ich počúvať. Inak táto rovnica nemá riešenie," povedal bezpečnostný analytik.

Viac o téme: Juraj ZábojníkTeror v Nice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu