Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší pokus o puč: VIDEO obsadili policajnú stanicu v Jerevane, hlásia mŕtvych

Ozbrojenci vyslovili svoje požiadavky. Zobraziť galériu (4)
Ozbrojenci vyslovili svoje požiadavky. (Zdroj: SITA/AP)

JEREVAN - Skupina ozbrojencov obsadila policajnú stanicu v arménskej metropole Jerevan a drží neznámy počet rukojemníkov. Ozbrojenci požadujú odstúpenie prezidenta Serža Sargsjana a chcú zmeniť situáciu v krajine „cestou ozbrojeného povstania“, uvádza sa vo vyhlásení opozičnej skupiny, z ktorého citovala agentúra TASS. Podľa doterajších správ na mieste zomrel jeden človek.

Sledujte live prenos priamo z miesta

Najmenej osem rukojemníkov

Podľa národnej bezpečnostnej služby bol jeden policajt zabitý a ďalší dvaja zranení. Dvaja rukojemníci boli prepustení, zadržiavajú ich ďalej najmenej osem. Podľa dostupných informácií žiadajú útočníci prepustenie všetkých politických väzňov, najmä potom nedávno zatknutého opozičného vodcu Žirajra Sefiljana. Obyvateľstvo vyzývajú, aby vyšlo do ulíc a vynútilo si odstúpenie vlády a prezidenta Serža Sargsjana.

Zatiaľ ale ich výzvy nenachádzajú väčší ohlas a neprichádzajú správy o tom, že by sa v uliciach zhromažďovali davy, informovala agentúra Reuters. Podľa najnovších správ začala špeciálna jednotka operáciu na oslobodenie rukojemníkov.

O akcii ozbrojencov arménska bezpečnostná služba nezverejnila žiadne podrobnosti. Uviedla len, že s útočníkmi v obsadenej policajnej budove jej príslušníci vyjednávajú. Televízia priniesla zábery z miesta, na ktorých je vidieť veľký počet policajných obrnených vozidiel, ktoré odrezali prístup k obsadenej stanici. Obyvatelia z blízkeho okolia stanice boli evakuovaní.

Vysoký policajný činiteľ pod podmienkou zachovania anonymity agentúre AP povedal, že policajnú stanici v štvrti Erebuni prepadlo asi 20 ozbrojencov a zadržiavajú najmenej osem rukojemníkov.

Stúpenci opozičného vodcu

Tlačová služba arménskej polície podľa nej bez spresnenia uviedla, že sa prepadnutie policajnej stanice neobišlo bez zranení. O zranených medzi policajtmi i útočníkmi informujú aj arménska médiá. Útočníci sú podľa tohto zdroja z radov stúpencov opozičného vodcu a bývalého vojenského veliteľa Žirajra Sefiljana, zatknutého v júni. Sefiljan ostro kritizoval arménskeho prezidenta Serža Sargsjana a vyjadroval nevôľu nad tým, ako vláda postupuje v dlhoročnom konflikte v Náhornom Karabachu.

Arménskej bezpečnostné zdroje uvádzajú, že s útočníkmi v obsadenej policajnej budove vyjednávajú. Televízia priniesla zábery z miesta, na ktorých je vidieť veľký počet policajných obrnených vozidiel, ktoré odrezali prístup k obsadenej stanici.

Ďalší pokus o puč:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Šíria sa dezinformácie o povstaní

Arménska bezpečnostná služba dementovala vo vydanom vyhlásení správy o údajnom povstaní v Jerevane. Obvinila tiež stúpencov útočníkov zo šírenia „dezinformácií“ na internete, v ktorých „lživo“ informujú o „vypuknutí ozbrojeného povstania a obsadení rôznych budov v meste“.

Ďalší pokus o puč:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Opozičné hnutie Nové Arménsko na čele so Sefiljanem vlani na jeseň ohlásilo, že od 1. decembra začína „proces občianskej neposlušnosti a výmeny moci“ v republike. „Dosiahnuť toho prostredníctvom volieb je nemožné, možné je to len povstaním ľudu,“ vyhlásil Sefiljan a uistil, že jeho hnutie „neustúpi a kvôli dosiahnutiu svojho cieľa pôjde až do konca“.

Ďalší pokus o puč:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: Armánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu