Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mayovej scenár znie jasne: O druhom referende je ochotná uvažovať v jedinom prípade

Theresa Mayová Zobraziť galériu (2)
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP/Aaron Chown)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová uskutočnila "plánovanie scenára" pre prípadné druhé referendum o brexite pre prípad, že by ju poslanci parlamentu donútili referendum vypísať. Informoval o tom v pondelok na svojej webovej stránke denník Daily Telegraph.

Mayová podľa denníka dúfa, že nájde spôsob, ako získať v parlamente dostatočnú podporu pre svoj plán odchodu Británie z EÚ, ktorý poslanci už trikrát odmietli, avšak v rozhovoroch s opozičnou Labouristickou stranou sa zatiaľ vládnucim konzervatívcom dohodu o kompromisnej stratégii brexitu nájsť nepodarilo. 

Zo zistení Daily Telegraphu vyplýva, že Mayová s ministrami a ďalšími predstaviteľmi hovorila o možnosti usporiadania referenda, v ktorom by voliči mohli rozhodnúť či chcú, aby Británia odišla z EÚ na základe dohody, ktorú jej vláda vyrokovala s Bruselom, aby došlo k brexitu bez akejkoľvek dohody, alebo aby Británia EÚ vôbec neopustila.

Mayovej scenár znie jasne:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Denník sa pritom odvoláva na nemenovaný vládny zdroj, podľa ktorého by druhé referendum o brexite prichádzalo do úvahy len v prípade stroskotania rokovaní s opozičnými labouristami o podpore Mayovej dohody o brexite v Dolnej snemovni britského parlamentu.

V referende, ktoré sa konalo v júni 2016, sa za odchod Británie z EÚ vyslovilo 52 percent voličov a 48 ich bolo proti. Výsledok referenda rozdelil krajinu a paralyzoval jej politický systém. Mayovej menšinová vláda zmeškala termín odchodu Británie z EÚ, ktorý bol stanovený na 29. marca a v Spojenom kráľovstve vládne veľká neistota ohľadom toho, kedy, ako a či vôbec k brexitu dôjde, napísal Daily Telegraph.

Rozhovory s labouristami, ktorí vyslovili podmienečnú podporu druhému referendu, budú pokračovať v utorok. Mayovej sa v apríli na summite EÚ podarilo získať v poradí už druhý odklad brexitu. Lídri 27 členských krajín Únie stanovili za nový dátum vystúpenia Británie 31. október. Ide o flexibilný termín, čo znamená, že Británia môže Úniu opustiť aj skôr, ak britský parlament schváli dohodu, ktorú Mayovej vláda uzavrela s Bruselom.

Viac o téme: Veľká BritániaSpojené kráľovstvoTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu