Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRÁVE TERAZ Corbyn neuspel, Mayová prežila hlasovanie o nedôvere

Britská premiérka Theresa Mayová počas prejavu na rokovaní Dolnej snemovne britského parlamentu Zobraziť galériu (2)
Britská premiérka Theresa Mayová počas prejavu na rokovaní Dolnej snemovne britského parlamentu (Zdroj: TASR/Mark Duffy, UK Parliament via AP)

LONDÝN - Vláda britskej premiérky Theresy Mayovej v stredu večer prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery v dolnej komore britského parlamentu. Mayovú podporilo 325 poslancov Dolnej snemovne Spojeného kráľovstva, za vyslovenie nedôvery naopak hlasovalo len 306 poslancov.

Hlasovanie, ktoré zvolal predseda opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn, nasledovalo len deň po tom, ako poslanci dolnej komory britského parlamentu veľkou väčšinou hlasov odmietli dohodu medzi britskou vládou a EÚ o vystúpení krajiny z únie. V stredajšom hlasovaní Mayovú podporili okrem poslancov jej Konzervatívnej strany aj zástupcovia severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP), ktorá Mayovej vládu v parlamente podporuje.

Výrazný rozdiel medzi utorňajším a stredajším hlasovaním spôsobilo najmä hlasovanie zástancov takzvaného tvrdého brexitu spomedzi Maovej konzervatívcov, ktorí síce s dohodou medzi Londýnom a EÚ o brexite nesúhlasia, na druhej strane si však neprajú, aby Maovej vláda padla. V tom prípade by totiž z ich pohľadu hrozilo druhé referendum o brexite a následné zotrvanie krajiny v únii, s ktorým nesúhlasia.

Britská premiérka Theresa Mayová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Mark Duffy, UK Parliament via AP)

V utorňajšom večernom hlasovaní Mayovej dohodu s úniou o brexite odmietlo až 432 poslancov, za ich hlasovalo iba 202. Stále je otvorená otázka, ako na toto odmietnutie britská premiérka zareaguje a ktorý scenár si teraz vyberie. Krátko po stredajšom hlasovaní, v ktorom jej vláda získala dôveru poslancov, Mayová vyhlásila, že okamžite začína konzultácie s opozičnými predstaviteľmi o tom, akým spôsobom ďalej postupovať vo veci brexitu. Konkrétny plán by mala premiérka predstaviť v pondelok.

Rôzne zatiaľ hypotetické scenáre zahŕňajú napríklad odchod krajiny z únie "na divoko", teda bez akejkoľvek dohody, pokus vyjednať s úniou inú dohodu, ďalej odklad brexitu na neskôr, a tiež nové referendum o vystúpení z EÚ. O tom sa však Mayová už mnohokrát vyjadrila, že je neprípustné. Premiérka nové referendum odmieta i napriek tomu, že podľa prieskumov je už prevažná väčšina Britov dlhé mesiace za zotrvanie v únii. Mayová však trvá na tom, že krajina musí úniu bezpodmienečne opustiť.

Viac o téme: VládaHlasovanieVeľká BritániaTheresa MayováDohoda o brexite
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu